Antena 3 CNN Externe Obama încearcă să reimpulsioneze sprijinul politic pentru închiderea Guantanamo

Obama încearcă să reimpulsioneze sprijinul politic pentru închiderea Guantanamo

Obama încearcă să reimpulsioneze sprijinul politic pentru închiderea Guantanamo
Sursa foto: speech barack obama
25 Mai 2009   •   18:07

Preşedintele american Barack Obama a promis să nu cedeze în intenţia de a închide unitatea de detenţie de la Guantanamo, în pofida dezbaterilor aprinse, şi a calificat închisoarea ca fiind o "harababură", apreciind că tacticile anti-teroriste din epoca Bush îşi aveau rădăcinile în teamă şi ideologie.
Obama a mai anunţat posibilitatea ca cei mai periculoşi deţinuţi Al-Qaeda să fie închişi în închisori de maximă securitate. Liderul american s-a mai lansat într-o serie de critici la adresa dreptei, care crede că "totul este permis" în lupta cu terorismului, şi a atenţionat aliaţii de stânga care cred că transparenţa, în toate cazurile, ar trebui să aibă întâietate în faţa secrurităţii naţionale.
După discursul lui Obama prin care încerca să reimpulsioneze sprijinul pentru închiderea Guantanamo, fostul vicepreşedinte Dick Cheney a ieşit cu declaraţii pentru a-l apăra pe George W. Bush şi politicile sale.
De altfel, Obama a subliniat că a avut dreptate când a cerut închiderea închisorii din Cuba în termen de un an, apreciind că aceasta a dăunat imaginii SUA în lume.
?Curăţăm ceva ce este pur şi simplu o încurcatură, un experiment nereuşit ce a adus o mulţime de provocări legale."
La acuzele lansate de Obama, fostul vicepreşedinte a apărat măsurile luate de administraţia Bush, inclusiv tehnicile dure de interogare. El a subliniat că ar face la fel în aceleaşi circumstanţe.
El avertizat că aducerea celor mai răi terorişti pe pământ american ar fi ?cauza unui pericol şi mai mare", dar a vorbit şi împotriva lansării unei vânători de vrăjitoare contra consilierilor lui Bush sau a anchetatorilor CIA.
Obama mai subliniase în discursul său că ?nu vom elibera pe nimeni care pune în pericol securitatea naţională, şi nici nu vom elibera deţinuţi în SUA care să pună în pericol
poporul american?.
El a anunţat că 48 de prizonieri de la Guantanamo aşteaptă să fie trimişi în alte state, alţi doi fiind trimişi deja spre Franţa şi Marea Britanie. Armata a precizat că deţinuţii în cauză fie nu mai reprezintă o ameninţare şi nu mai au nici informaţii, fie s-a emis o hotărâre judecătorească de eliberare.
Pe de altă parte, Obama încearcă să plaseze circa 100 de yemeniţi în centrele de reabilitare din Arabia Saudită.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close