Antena 3 CNN Externe Obama: Majoritatea armatei americane va părăsi Irakul în acest an

Obama: Majoritatea armatei americane va părăsi Irakul în acest an

Obama: Majoritatea armatei americane va părăsi Irakul în acest an
Sursa foto: armata americana
02 Feb 2009   •   09:45

Preşedintele american Baracl Obama a anunţat că un procent substanţial din cei 140.000 de soldaţi americani din Irak vor reveni acasă în cel mult un an, apreciind că irakienii sunt pregătiţi să îşi asume o responsabilitatea mai mare pentru propria lor securitate.
Obama, care a ?moştenit? de la George Bush două războaie, promitea în timpul campaniei prezidenţiale că va retrage trupele americane din Irak în termen de 16 luni, la un ritm de 1-2 brigăzi pe lună.
Într-un interviu pentru NBC, Obama a lăudat alegerile locale din Irak din acest weekend, cele mai calme alegeri de la atacul SUA pentru răsturnarea lui Saddam Hussein, în 2003.
Întrebat dacă trupele americane vor fi într-un procent mare acasă pentru următorul Super Bowl, finala National Football League, Obama a replicat: ?Da. Vom arăta de o manieră formală care sunt intenţiile noastre în Irak, dar şi în Afganistan?.
Administraţia Obama a hotărât o reviziuire drastică a strageiei din Afganistan, unde forţele NATO încearcă să facă unul val de violenţe în creştere. Astfel, se ia în considerare dublarea forţelor din această ţară, de la 36.000 la 60.000 de militare în 18 luni.
Obama, care a avut săptămâna trecută discuţii cu conducerea Pentagonului, a declar că doreşte o retragere responsabilă şi treptată a trupelor americane din Irak. SUA semnaseră cu Irakul o înţelegere militară ce fixa ca 2011 termenul limită pentru părăsirea statului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close