Antena 3 CNN Externe Obama: Războiul din Irak s-a încheiat. Trupele americane vor fi retrase până în 2011

Obama: Războiul din Irak s-a încheiat. Trupele americane vor fi retrase până în 2011

Obama: Războiul din Irak s-a încheiat. Trupele americane vor fi retrase până în 2011
Sursa foto: Trupe americane Irak
27 Feb 2009   •   19:14

?În Irak războiul a luat sfârşit şi este foarte important ca poporul american să înţeleagă acest lucru?, a declarat vineri, Barack Obama, în faţa militarilor din Carolina de Nord, Statele Unite. Afirmaţia preşedintelui american a fost de fapt o confirmare oficială a ceea ce se ştia deja, şi anume că trupele americane vor fi retrase din Irak până în august 2010, sau, cel mai târziu, în 2011. ?În acest moment milităm pentru pace şi pentru încheierea acestui război?, a subliniat Obama. Totuşi, ?Irakul nu este încă sigur şi mai trebuie avută în vedere securitatea în zonă. Guvernul din irak trebuie să facă un efort deosebit pentru a rezolva problemele de acolo?, a precizat liderul american. Statele Unite vor retrage majoritatea trupele din Irak până la 31 august 2010. Anunţul a fost confirmat de Barack Obama în conferinţa de presă din această seară de la baza militară din Carolina de Nord, Statele Unite. În Irak va mai rămâne însă un contingent de maxim 50.000 de militari până când retragerea va fi completă.
Potrivit acordului încheiat de administraţia Bush cu guvernul Irakian, toate trupele americane ar trebui să părăsească Irakul până la sfârşitul anului 2011. Misiunea forţelor care vor rămâne în Irak va fi să instruiască şi echipeze forţele irakiene şi să protejeze persoanele civile americane din Irak.
Planul de retragere a trupelor în 19 luni a fost decis după consultări cu liderii militari americani din Irak şi cu generalul Raymond Odierno, care dorea să se asigure că vor fi trupe suficiente pentru desfăşurarea în siguranţă a alegerilor din decembrie şi a altor evenimente, programate să se desfăşoare în 2009 şi 2010.
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close