Antena 3 CNN Externe Obama va menţine tribunalele militare extraordinare pentru terorism

Obama va menţine tribunalele militare extraordinare pentru terorism

Obama va menţine tribunalele militare extraordinare pentru terorism
Sursa foto: Barack Obama
16 Mai 2009   •   13:25

Preşedintele, Barack Obama, îi dezamăgeşte din nou pe apărătorii drepturilor omului, care aşteptau o ruptură totală cu politica fostei Administraţii Bush. Obama a decis să menţină tribunalele militare extraordinare pentru terorism, deşi, în campanie, promisese că le va desfiinţa. Obama a modificat, însă, regulile acestor instanţe, pentru a întări drepturile acuzaţilor.

Tribunalele excepţionale, denumite oficial ?comisii militare?, au fost înfiinţate în 2006, pentru judecarea presupuşilor membri ai reţelei al-Qaida. Apărătorii drepturilor omului au contestat imediat aceste instanţe care, într-o primă fază, au fost chiar desfiinţate de Curtea Supremă.

Imediat după învestire, Barack Obama a suspendat activitatea "comisiilor militare" din lagărul de la Guantanamo. Toată lumea a crezut că era doar un prim pas spre desfiinţarea lor, dar Obama a ajuns, până la urmă, la concluzia că unii prizonieri de la Guantanamo nu pot fi judecaţi de instanţele obişnuite.

Preşedintele a subliniat, totuşi, că tribunalele militare nu vor mai accepta rezultatele unor "interogatorii crude şi inumane", adică ale torturii. Acuzaţii vor beneficia şi de alte drepturi ce le erau până acum refuzate. Modificările nu i-au convins însă şi pe apărătorii drepturilor omului.

Obama i-a revoltat, deja, acum câteva zile, pe activiştii de stânga, când a refuzat să dea publicităţii noi imagini ale torturării prizonierilor de către militarii americani.

Antena 3

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close