Antena 3 CNN Externe Oficial rus: "Avem un mariaj de convenienţă cu NATO"

Oficial rus: "Avem un mariaj de convenienţă cu NATO"

Oficial rus: "Avem un mariaj de convenienţă cu NATO"
Sursa foto: trupe nato
24 Apr 2009   •   11:56

Rusia va continua contactele cu NATO în cadrul "unui mariaj de convenienţă", în pofida îngrijorărilor legate de viitoarele exerciţii militare din Georgia, a declarat trimisul special al Moscovei la NATO.
Astfel, Dmitri Rogozin făcea referire la faptul că purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, declarase anterior că exerciţiile organizaţiei din Georgia vor fi ţinute în pofida opoziţiei Rusiei.
Aceasta din urmă a ameninţat însă că va lua măsuri adecvate dacă manevrele militare nu sunt anulate sau amânate.
?Aşteptăm şi vom vedea. Deoarece nu putem să împiedicăm exerciţiile, vom lua unele măsuri pentru a asigura securitatea Rusiei şi a aliaţilor săi din Caucazul de Sud?, declara Dmitri Rogozin pentru publicaţia rusă Gazeta, citată de RIA Novosti.

?În plus, va afecta disponibilitatea noastră de a coopera cu NATO pe diferite teme. Să fim realişti- colaborarea noastră cu NATO este un mariaj de convenienţă, nu există dragoste la mijloc?, declara oficialul.
Exerciţiul de comandă şi stat major ?Cooperative Longbow 09/Cooperative Lancer 09? organizat de NATO urmează a se defăşura între 6 mai -1 iunie în Georgia, dar nu va implica armament uşor sau greu. La manevre vor participa 1300 de sodaţi din 19 state membre NATO şi aliaţi pentru a îmbunătăţi interoperabilitatea.
Cu toate acestea, Rogozin susţine că exerciţiile sunt controversate politic şi reflectă sprijinul NATO pentru preşedintele georgian Mihail Saakaşvili.
?Ceea ce am bănuit de mult a devenit realitate- exerciţiile sunt menite a-l sprijini pe Saakaşvili, dar şi Georgia ca stat agresor. Este evident că reacţia noastră a fost bine fondată?.
Diplomatul rus a confirmat că o întâlnire a oficialilor militari de top în cadul Consiliului Rusia-NATO a fost anulată, dar a subliniat că aceasta nu va afecta tranzitul NATO pe teritoriul rus a materialelor către frontul din Afganistan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close