Antena 3 CNN Externe OMS anunţă pandemia de gripă porcină

OMS anunţă pandemia de gripă porcină

OMS anunţă pandemia de gripă porcină
11 Iun 2009   •   16:59

OMS a ridicat gradul de alertă privind girpa porcină la şase din şase, nivel care indică faptul că o pandemie este iminentă şi inveitabilă, anunţă AFP. un anunţ oficial va fi făcut la ora 19.00 (ora României).

Ministrul Sănătăţii Ion Bazac a anunţat o conferinţă de presă la ora 19.15, în care va fi discutată noua situaţie a virusului A H1N1.

În România au fost înregistrate 11 cazuri de îmbolnăvire cu gripa porcină, fiind identificate 4 focare. Două dintre acestea au fost declarate stinse.

Reprezentantul OMS în România, Victor Olsavsky declara joi la Radio România Actualităţi că ridicarea nivelului de alertă "n-ar însemna mare lucru pentru noi, doar o confirmare a faptului că virusul s-a răspândit în multe ţări din lume. Dar nu schimbă cu mult situaţia".

"Nu avem multe cazuri. Ridicarea nivelului de alertă nu înseamnă nimic faţă de măsurile care au fost luate în faza cinci sau în faza patru. Cel puţin în România. Vorbim de o creştere a numărului de cazuri în alte părţi ale lumii, nu de o creştere a severităţii gripei" a declarat el pentru Antena 3.

Virusul A H1N1 a fost identificat la aproximativ 28.000 de persoane, în 74 ţări. Dintre acestea, 141 de oameni au murit.

Distribuţia răspândirii virusului A H1N1 pe glob



Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să ridice nivelul de alertă la maxim după ce ritmul infectărilor cu virusul AH1N1 a crescut vertiginos în toate colţurile lumii. Autorităţile din toate ţările afectate au anunţat atât cazuri de răspândire la nivel local cât şi cazuri importate, adică la persoane care călătoriseră în ţările afectate. Oficialii OMS avertizaseră încă de zilele trecute că sunt foarte aproape de a anunţa prima pandemie de gripă din ultimii 40 de ani. Organizaţia a subliniat însă că nu se doreşte ca ridicarea nivelului de alertă să provoace panică, ci doar ca ţările afectate să fie foarte bine pregătite pentru a face faţă virsusului.

Înainte de a lua acesată decizie OMS a dat asigurări că experţii s-au consultat cu ţările cele mai afectate de gripa porcină pentru a stabili dacă există dovezi ştiinţifice "incontestabile" că virusul se răspândeşte la nivel local şi deci noi focare pot fi confirmate.


Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close