Antena 3 CNN Externe ONU cere scoaterea atacurilor cu drone din mâinile CIA

ONU cere scoaterea atacurilor cu drone din mâinile CIA

ONU cere scoaterea atacurilor cu drone din mâinile CIA
Sursa foto: drone americane
04 Iun 2010   •   21:31

Un raport ONU care va fi publicat vineri cere ca armata SUA să preia de la CIA controlul asupra dronelor americane, ce sunt folosite pentru uciderea insurgenţilor din Afganistan şi Pakistan.
Philip Alston, raportor special al ONU pe execuţii arbitrare, sumare sau extrajudiciare, susţine că transferul este necesar pentru a obţine o mai mare responsabilitate privind atacurile, care uneori au dus la moartea unor civili.
Mustafa Abu al-Yazid, unul din locotenenţii lui Osama bin Laden, responsabil cu războiul afgan al al-Qaida, a fost asasinat luna trecută în Pakistan de rachete trase de o dronă.
Acesta a fost cel mai recent caz în multe altele în care aparate de zbor fără pilor au fost folosite în conflictul afgan de administraţia Obama
Washington a schimbat recent legea internă pentru a permite asasinarea în străinătate a teroriştilor de naţionalitate americană.
În pregătirea raportului său pentru Consiliul Drepturilor Omului din Geneva, Alston arăta că dacă un atac eşuează în Afganistan există o responsabilitate mai mare dacă Departamentul american de Stat are misiunea.
"Întregul proces ce urmează este foarte deschis. Dacă o face CIA, prin definiţie, ei nu vor răspunde întrebărilor... nu există voinţă de a respecta cerinţele de transparenţă şi responsabilitate."
Raportul lui Alston nu are putere legală, dar va pune guvernul american într-o situaţie delicată, după ce primit numeroase proteste din partea Pakistanului pentru violarea spaţiului său aerian şi din Afganistan pentru victimele civile.
Pentagon susţine că misiunile cu drone trebuie executate de CIA datorită informaţiilor sensibile implicare în planificarea şi executatea atacurilor.
Oficialul ONU arăta că implicarea CIA riscă să creeze o ?mentalitate de PlayStation" ce s-ar putea răspândi şi în alte state. Alston mai acuză că SUA a inventat "legea 9/11" pentru a emite CIA un "permis pentru a ucide" care, dacă este copiat, ar putea duce la haos.
Peste 40 de state au drone, printre care Marea Britanie, Rusia, Franţa, India şi Iran. Dar nu toate pot folosi rachete de pe aparatele de zbor.
Dronele sunt operate de contractori privaţi de la sediul CIA din Virginia, dar ţintele lor sunt în Pakistan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close