Antena 3 CNN Externe ONU condamnă tirul de rachetă lansat de Coreea de Nord pe 5 aprilie

ONU condamnă tirul de rachetă lansat de Coreea de Nord pe 5 aprilie

ONU condamnă tirul de rachetă lansat de Coreea de Nord pe 5 aprilie
Sursa foto: ONU
12 Apr 2009   •   10:41

Consiliul de Securitate al ONU va adopta luni o declaraţie, prin care va condamna tirul de rachetă lansat de Phenian, la 5 aprilie. Reprezentanţii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului, plus cei din Japonia, au participat sâmbătă la o reuniune informală, în cadrul căreia au elaborat proiectul de text, referitor la sancţionarea Coreei de Nord.

Proiectul de text dezbătut condamnă în mod clar şi fără echivoc lansarea din 5 aprilie, care contravine rezoluţiei 1718 a Consiliului de Securitate. El cere Republicii Populare Democrate Coreene să nu mai efectueze nicio lansare.

Reprezentanţii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate plus cei din Japonia au prezentat textul celorlalţi nouă membri, în timpul reuniunii de sâmbătă. ?Membrii Consiliului au căzut de acord. Nu este doar vorba despre încălcarea acestei rezoluţii a Consiliului de Securitate, este şi o provocare la adresa autorităţii Consiliului însuşi. În calitate de reprezentant al Japoniei, trebuie să vă spun că ne simţim cei mai ameninţaţi de această acţiune?, a declarat ambasadorul japonez la ONU.

Coreea de Nord continuă să susţină că dispozitivul lansat pe 5 aprilie este de fapt un satelit de telecomunicaţii. Coreea de Sud, Japonia şi SUA susţin că a fost vorba de fapt despre o tentativă mascată de lansare a unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close