Antena 3 CNN Externe ONU: Corupţia afgană este la fel de mare precum comerţul cu droguri - 2,5 miliarde dolari

ONU: Corupţia afgană este la fel de mare precum comerţul cu droguri - 2,5 miliarde dolari

ONU: Corupţia afgană este la fel de mare precum comerţul cu droguri - 2,5 miliarde dolari
Sursa foto: afgani
20 Ian 2010   •   22:54

Oficiul pentru Droguri al Naţiunilor Unite a calculat că afganii au plătit 2,5 miliarde de dolari în şpăgi în ultimele 12 luni. În cadrul unui raport, "Corupţia în Afganistan," UNODC aprecia că suma este echivalentă cu circa un sfert din PIB-ul ţării şi de o dimensiune similară cu veniturile estimate a proveni din comerţul cu opium în 2009- 2,8 miliarde dolari.
De baza interviurilor cu 760 de persoane, în 12 capitale de provincii şi 1600 de sate din Afganistan, între 2008 şi 2009, analiza arată că afganii consideră corupţia crescândă ca cea mai mare problemă.
59 procente dintre respondenţi consideră că "înşelăciunea publică este o preocupare mai mare decât nesiguranţa (54% ) sau şomajul (52 la sută)."
Un afgan din doi a trebuit să plătească cel puţin o şpagă unui oficial public în timpul efectuării acestui sondaj. În peste jumătate din cazuri, cererea pentru plată a fost una explicită din partea funcţionarului.
Şpaga medie a fost de 160 de dolari, în condiţiile în care PIB pe cap de locuitor este 425 dolari pe an.
Un purtător de cuvânt al UNODC declara că acest fenomen este un impediment major la îmbunătăţirea securităţii, a dezvoltării şi a guvernării în Afganistan. ONU a descoperit că cei mai mari corupţi sunt poliţiştii şi oficialii locali, urmaţi de judecători, procurori şi membri ai guvernului.
Comunitatea internaţională nu scapă nici ea de critici. Raportul arată că peste jumătate dintre afgani cred că organizaţiile internaţionale şi ONG-urile "sunt corupte şi sunt n ţară doar pentru a se îmbogăţi."
Organismul ONU cere guvernului afgan să facă din lupta cu corupţia cea mai înaltă prioritate.
Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close