Antena 3 CNN Externe ONU vrea să producă ?inflaţie? de droguri în Afganistan pentru a produce devalorizare

ONU vrea să producă ?inflaţie? de droguri în Afganistan pentru a produce devalorizare

ONU vrea să producă ?inflaţie? de droguri în Afganistan pentru a produce devalorizare
Sursa foto: drog afgan
26 Mai 2009   •   10:14

Oficialii cred că prin oprirea traficului peste graniţă, preţul va cădea după ce piaţa internă va fi saturată. Oficialii ONU din Afganistan încearcă să creeze un aflux de droguri în ţară menit a distruge valoarea opiumului şi să îi forţeze pe fermieri ca astfel să treacă la culturi legale, precum grâul.
După eşecul de a distruge culturile din Afhanistan, Oficiul pentru Droguri şi Crime al ONU spune că răspunsul constă în oprirea exportului de droguri.

?Eradicarea manuală este incompletă şi ineficientă?, aprecia şeful oficiului, Antonio Maria Costa, în timpul unei vizite în provincia afgană Herat. "Aşa că vrem să vedem mai multe eforturi în oprirea exportului de droguri peste graniţă şi să creăm o disturbare a pieţei.Vrem să creăm o inundaţie de droguri în cadrul Afganistanului. Va fi atât de mult opiu în Afganistan, care nu va putea ieşi, încât preţul va scădea?.

Oficialii admit că acest plan este a doua cea mai bună soluţie în campania de eradicare. Anul trecut, guvernul afgan a putut distruge doar 3,5% din cele 157.000 de hectare de culturi cu mac deoarece echipele de eradicare au fost fie atacate, fie mituite.
Cu toate acestea noua iniţiativă de a ataca economic industria narcoticelor, ce valorează 4 miliarde de dolari, se loveşte de altă problemă: miile de kilometri de graniţă nepăzită.
Chiar şi fără tentativele de a întrerupe cursul drogurilor, Afganistan se descurcă de minune în a distruge valoarea principalului său export. Supraproducţia, care după unele estimări este de două ori peste cererea mondială, combinată cu creşterea de anul trecut a preţului la grâu, a alimentat speranţele că fermierii vor schimba culturile. Totuşi, grâul a căzut cu 30 procente din octombrie.
În plus reprezentatul ONU din Afganistan, Jean-Luc Lemahieu, avertiza că preţurile în cădere la opiu ar putea fi ?atacate? de traficanţii chinezi care se orientează spre Afganistan pentru a livra droguri din ce în ce mai multora dependenţi de heroină din China.
?Cred că avem o fereastră de doi ani, înainte ca chinezii să preia piaţa afgană. Reţelele nu au fost încă stabilite", declara oficialul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Afganistan trafic de droguri
Parteneri
Incendiu într-o hală cu produse petroliere, în Ploieşti
x close