Antena 3 CNN Externe Opoziţia din Republica Moldova a câştigat alegerile, potrivit rezultatelor finale exit-poll

Opoziţia din Republica Moldova a câştigat alegerile, potrivit rezultatelor finale exit-poll

Opoziţia din Republica Moldova a câştigat alegerile, potrivit rezultatelor finale exit-poll
29 Iul 2009   •   21:06

Urnele s-au închis în Republica Moldova, miercuri, la 21.00, ora României. Potrivit rezultatelor finale ale sondajului realizat la ieşirea de la urne, efectuat de Institutul pentru Politici Publice, opţiunile de vot ale moldovenilor au fost următoarele: Partidul Comunist - 40,5 %, Partidul Liberal Democrat - 17,6%, Partidul Liberal - 16,5%, Partidul Democrat - 12,8%, Alianţa Moldova Noastră - 8%.

Aproximativ 2,6 milioane de alegători au fost aşteptaţi la urne pentru desemnarea membrilor noului Parlament. La ora 19.00, rata de participare depăşise 49 la sută.

Celelalte partide nu au reuşit să atingă pragul electoral, potrivit aceluiaşi sondaj transmis în direct de portalul Unimedia.md. Partidul Popular Creştin-Democrat a obţinut 2,2 la sută din voturi, Partidul Social-Democrat (PSD), 2,1%, iar Alianţa Verde - 0,3%.

Astfel, PCRM va obţine 43 dintre cele 101 de mandate parlamentare în viitorul Parlament, urmat de PLDM, cu 19 mandate, Partidul Liberal - 18 mandate, Partidul Democrat - 13 mandate şi AMN - 8 mandate.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 17.385 de alegători care au votat pe teritoriul Republicii Moldova, în 200 de secţii de vot şi are o marjă de eroare de 2 la sută.

Procesul de votare a fost afectat de numeroase nereguli semnalate de observatori şi de reprezentanţii opoziţiei.

Un membru al partidului comunist din republica Moldoca a tras cu arma în direcţia unui reprezentant al opoziţiei. Incidentul s-a produs la Sîngera, o suburbie a Chişinăului.

Membrul PCRM a reacţionat extrem de violent după ce reprezentantul Alianţei Moldova Noastră a atras atenţia să simpatizanţii comuniştilor ar trebui să înceteze încălcarea legii electorale. Mai grav, trimişii speciali ai Antenei 3 la Chişinău au fost intimidaţi de poliţiştii moldoveni, chiar înainte de o transmisie în direct.

De asemenea, preşedintele Partidului Democrat Liberal din Republica Moldova, Vlad Filat, a declarat miercuri că a descoperit în lista de alegători două persoane străine care ar fi avut domiciliul la adresa lui, relatează Unimedia.md.

"Am descoperit în lista electorală două persoane străine, care ar fi locuit la mine în casă", a declarat Filat, semnalând astfel una dintre primele fraude electorale din acest scrutin.



Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close