Antena 3 CNN Externe Opoziţia moldoveană organizează duminică noi proteste la Chişinău

Opoziţia moldoveană organizează duminică noi proteste la Chişinău

Opoziţia moldoveană organizează duminică noi proteste la Chişinău
Sursa foto: Moldova
11 Apr 2009   •   21:00

Duminică se anunţă noi proteste la Chişinău. Liderii opoziţiei au primit autorizaţie pentru a demonstra împotriva represaliilor puterii comuniste faţă de tinerii care au ieşit pe străzile Chişinăului, la începutul săptămânii. Opoziţia din Republica Moldova cere organizarea alegerilor anticipate şi consideră că renumărarea voturilor este inutilă. Rezultatul final al alegerilor a adus şi o surpriză. Trei membri ai Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova denunţă încălcări grave ale procesului electoral.

Curtea Constituţională din Republica Moldova şi-a amânat decizia referitoare la cererea de renumărare voturilor, înaintată chiar de preşedintele Vladimir Voronin. Liderul moldovean crede că aceasta este singura soluţie pentru depăşirea impasului politic dintre opoziţie şi putere. Liderii partidelor de opoziţie nu sunt de aceeaşi părere şi cred că renumărarea voturilor este inutilă. Singura soluţie, în opinia lor, este organizarea de noi alegeri parlamentare. Opoziţia a anunţat un protest de amploare pentru duminică.

?Am invitat mâine la protest susţinătorii locali ai partidului. Acesta este doar începutul. Dacă va fi necesar, putem scoate în strada sute de mii, milioane de oameni", spune Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră.

Opoziţia mai cere şi eliberarea demonstranţilor care au fost reţinuţi după protestele de la începutul săptămânii. Autorităţile au reţinut 166 persoane, dintre care 86 au fost arestate. ?Obiectivul principal al protestului de mâine este să reuşim eliberarea ostaticilor regimului dictatorial comunist şi încetarea tratamentului inuman la care sunt supuşi acei tineri, ţinuţi în locaţii ascunse. Părinţii lor îi căută de 4-5 zile, de la o secţie de poliţie la alta şi nu reuşesc să-i găsească?, a adăugat Urechean.

Acesta pare să fie şi opinia ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, care a criticat arestările făcute în rândul jurnaliştilor şi al studenţilor moldoveni după protestele din ultimile zile. Cu toate că Uniunea Europeană a cerut soluţionare paşnică a conflictului, Partidul Comuniştilor a depus un apel împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale de a permite opoziţiei să verifice listele de alegători.

Preşedintele Vladimir Voronin a discutat tefelonic cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externe, Javier Solana. Liderul de la Chişinău i-a cerut să trimită o misiune de documentare în Republica Moldova şi se pare că a primit un răspuns pozitiv.

Antena 3

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close