Antena 3 CNN Externe Organismul pentru protecția nucleară al ONU, întrunire de urgență cu privire la situația din Ucraina

Organismul pentru protecția nucleară al ONU, întrunire de urgență cu privire la situația din Ucraina

Consiliul guvernatorilor din Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va organiza o reuniune de urgență miercuri cu privire la situația din Ucraina.

Organismul pentru protecția nucleară al ONU, întrunire de urgență cu privire la situația din Ucraina
Sursa foto: Twitter/ IAEA - International Atomic Energy Agency
de Cerasela Stafie    |    27 Feb 2022   •   14:17

Un diplomat a declarat pentru Reuters că pe ordinea de zi va fi ”siguranța, securitatea și implicațiile situației din Ucraina”. Un altul a spus că a fost convocat de Canada și Polonia, care sunt membri ai consiliului de administrație format din 35 de națiuni, la cererea Ucrainei, care nu se află în consiliu.

Directorul general al AIEA, Mariano Grossi, a declarat sâmbătă că este profund îngrijorat pentru Ucraina și a cerut tuturor părților să se abțină de la acțiuni care ar putea pune în pericol securitatea materialelor și instalațiilor nucleare.

”Siguranța și securitatea site-urilor și a materialelor nucleare din Ucraina nu trebuie în niciun caz puse în pericol. Deocamdată, centralele funcționează în mod normal, iar materialul lor nuclear rămâne sub control. Este de o importanță capitală ca acest lucru să continue și ca personalul uzinei să rămână capabil să-și desfășoare munca vitală fără nicio presiune sau stres nejustificat”, a spus directorul general Grossi.

Ucraina are patru centrale nucleare cu un total de 15 reactoare, furnizând aproximativ jumătate din electricitatea sa.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close