Antena 3 CNN Externe Reuters: OSCE confirmă bombardamente în estul Ucrainei. Ar fi fost lovită o grădiniță. Separatiștii și forțele Kievului se acuză reciproc

Reuters: OSCE confirmă bombardamente în estul Ucrainei. Ar fi fost lovită o grădiniță. Separatiștii și forțele Kievului se acuză reciproc

Mai multe tiruri cu arme grele au avut loc, joi, în estul Ucrainei, în apropierea zonelor controlate de rebelii sprijiniți de Rusia.

Reuters: OSCE confirmă bombardamente în estul Ucrainei. Ar fi fost lovită o grădiniță. Separatiștii și forțele Kievului se acuză reciproc
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Feb 2022   •   11:48

Reprezentanții Misiunii Speciale de Monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care supraveghează încă de la început evoluția conflictului din estul separatist, au consemnat joi dimineață multiple incidente care au implicat bombardamente de-a lungul liniei de contact, relatează Reuters, citând o sursă diplomatică.

Linia de contact este demarcația dintre zonele controlate de rebelii sprijiniți de Rusia și teritoriile unde se află forțele guvernamentale.

Pe site-ul Misiunii Speciale de Monitorizare, raportul zilnic privind incidentele nu era disponibil la ora publicării acestei știri.

Atacurile din estul Ucrainei alimentează teoriile potrivit cărora rușii caută un pretext pentru a declanșa intervenția militară.

La conferința de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat un pretins "genocid" împotriva populației rusofone din estul Ucrainei.

Putin a mai invocat persecuția populației de etnici ruși și înainte de invadarea Peninsulei Crimeea, în 2014.

Presa internațională notează că peste 720.000 de persoane regiunile separatiste Donețk și Lugansk au obținut până în prezent cetățenie rusă.

Presa ucraineană: "Mercenarii ruși au bombardat o grădiniță"

Interfax Ucraina relatează că "mercenari ruși" ar fi efectuat tiruri asupra unei gări din regiunea Lugansk, bombardând un depou de locomotive și o grădiniță.

Este citat un oficial local, Oleksandr Kamishin, care spune că, joi dimineața, gara Kindrașivska-Nova a fost supusă tirurilor din teritoriul ocupat de separatiști.

"Nu numai gara, ci și depoul de locomotive și grădinița au fost atacate. Lucrătorii stației și depoului nu au fost răniți. O locomotivă și clădirile depozitului au fost avariate", a scris Kamishin pe contul său de pe Telegram.

Interfax Ucraina mai citează surse militare și civile din Lugansk, conform cărora bombardarea grădiniței s-ar fi soldat cu rănirea a doi adulți civili, angajați ai instituției.

Copiii și restul personalului ar fi fost evacuați.

Imagini postate pe rețelele sociale, a căror autenticitate nu poate fi verificată imediat, arată, într-adevăr, o clădire ce pare afectată de tiruri de artilerie, în care cărămizile și resturile de zidărie desprinse în urma impactului sunt amestecate cu mingi și alte jucării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei acuză Kievul că a deschis focul asupra lor

Separatiştii pro-ruși din estul Ucrainei au anunțat joi că forțele guvernamentale au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de mai multe ori în ultimele 24 de ore. Ei au comunicat că încearcă să determine dacă tirurile au produs victime.

Acuzațiile separatiștilor au fost formulate într-o declarație emisă de reprezentanți ai autoproclamatei "Republici Populare Lugansk".

Documentul menționează că forțele ucrainene ar fi folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate înregistrate joi.

''Forțele armate ale Ucrainei au încălcat cu cruzime regimul de încetare a focului, utilizând armament greu care, conform Acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retras'', arată declarația respectivă.

Armata ucraineană a respins acuzația insurgenților, susținând că, de fapt, aceștia sunt cei care încalcă încetarea focului.

''În pofida faptului că asupra pozițiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au ripostat'', a declarat telefonic, pentru Reuters, un ofițer de presă al forțelor militare ucrainene.

×
Subiecte în articol: bombardamente Ucraina separatisti OSCE
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close