Antena 3 CNN International News Vladimir Putin, după întâlnirea cu Olaf Scholz: "Desigur, nu ne dorim un război în Europa. Ce se întâmplă în Donbas este un genocid!"

Vladimir Putin, după întâlnirea cu Olaf Scholz: "Desigur, nu ne dorim un război în Europa. Ce se întâmplă în Donbas este un genocid!"

Discuțiile dintre președintele rus, Vladimir Putin, și cancelarul german, Olaf Scholz, s-au încheiat marți după-amiază, la Moscova.

Vladimir Putin, după întâlnirea cu Olaf Scholz: "Desigur, nu ne dorim un război în Europa. Ce se întâmplă în Donbas este un genocid!"
Sursa foto: Twitter@KremlinRussia_E
de Adrian Iclozan    |    15 Feb 2022   •   16:16

"Nu există niciun fel de modificări în ceea ce privește statutul Donbas (regiunea separatistă controlată de insurgenții pro-ruși, n.r.) și față de formula propusă de fostul președinte german Frank-Walter Steinmeier.

Am dori să discutăm despre integritatea teritorială a Ucrainei cu autoritățile din Lugansk și Donețk", a spus Putin, în deschiderea conferinței de presă comune cu liderul german.

Putin: Ce se întâmplă în Donbas este un genocid

Președintele rus a susținut că a încercat să obțină un compromis cu Ucraina, dar sugestiile sale "nu au fost puse în aplicare".

El a mai estimat că există "încălcări în masă ale drepturilor omului" în regiunile separatiste și că acestea sunt "legitimate".

"Din punctul nostru de vedere, ce se întâmplă în Donbas este un genocid", a acuzat Putin.

Precizarea referitoare la regiunile separatiste Lugansk și Donețk capătă o importanță sporită, în contextul în care Duma de Stat de la Moscova a adoptat înaintea convorbirii bilaterale Putin - Scholz o rezoluție prin care președintele rus este chemat să recunoască independența celor două așa-numite republici populare.

Președintele rus a fost întrebat dacă exclude posibilitatea unui război în Europa.

Vladimir Putin: "Desigur, nu ne dorim un război în Europa"

"Desigur, nu dorim asta", a răspuns el, menționând că acesta este motivul pentru care dialogul diplomatic continuă.

El a insistat însă că negocierile ar trebui să ducă la un acord privind "securitatea pe baze egale".

"Din păcate, nu a existat un răspuns constructiv semnificativ la propunerile noastre", a conchis președintele rus.

Vladimir Putin: "Chestiunea aderării Ucrainei la NATO trebuie 'rezolvată' acum!"

În ceea ce privește preocupările de securitate ale Moscovei, Vladimir Putin a reluat teza conform căreia Rusiei i s-ar fi spusn "în ultimii 30 de ani că nu va exista deloc extinderea NATO".

"Astăzi, vedem infrastructura NATO chiar la ușa noastră", a acuzat el, întrebându-se "când va fi acceptată aderarea Ucrainei la NATO".

"Trebuie să rezolvăm această chestiune acum, pe parcursul acestor negocieri. Sperăm foarte mult că preocuparea noastră va fi ascultată de partenerii noștri și luată în serios", a avertizat el.

Olaf Scholz: "Retragerea parțială a trupelor ruse este un lucru bun"

"Aș dori să vă mulțumesc pentru discuțiile detaliate. Relațiile europene și internaționale au fost pe agenda dialogului. Țările noastre sunt foarte legate din punct de vedere istoric și asta înseamnă și schimburi între orașele noastre", a spus, la rândul său, cancelarul german.

El a abordat apoi criza întreținută de Moscova la granița ucraineană, calificând situația drept "cea mai gravă pe care am avut-o în Europa de ceva vreme".

"Nu putem sublinia îndeajuns cât de îngrijorați suntem cu privire la cei aproximativ 100.000 de soldați de-a lungul graniței. Nu vedem niciun motiv pentru care ar trebui să fie acolo", a indicat Scholz.

"Retragerea unor trupe ruse este un semn bun și suntem pregătiți să vorbim despre pași foarte concreți pentru a asigura pacea și securitatea", a adăugat el.

Olaf Scholz: "Războiul în Europa este de neconceput și trebuie să rămână așa"

Potrivit cancelarului german, dezescaladarea este esențială, iar părțile "nu au epuizat încă soluțiile diplomatice" și vor lucra la o soluție pașnică.

Cancelarul german a mai spus în conferința comună că "securitatea poate fi realizată doar cu Rusia, nu împotriva Rusiei" și a adăugat că "războiul a devenit de neconceput în Europa și trebuie să ne asigurăm că rămâne așa".

Putin: "Nord Stream 2, un proiect pur comercial"

Chestiunea gazoductului Nord Stream 2, controlat de concernul rus Gazprom, proiectat să excludă Ucraina din circuitul de livrare a gazelor rusești în Europa, a fost, de asemenea, abordată în conferința de presă a celor doi lideri.

Vladimir Putin a subliniat că sectorul energetic este un domeniu-cheie de cooperare cu Germania, invocând în acest sens chiar Nord Stream, care este gata, dar nu a primit încă autorizația de funcționare.

Potrivit lui Putin, Nord Stream 2 este un proiect "pur comercial", fără implicare politică iar Rusia ar fi bucuroasă să continue să furnizeze gaz prin Ucraina dacă ar exista cerere în acest sens.

Întrebat în legătură cu Nord Stream 2, cancelarul Olaf Scholz a precizat, la rândul său, că Germania și-a luat angajamentul de a asigura funcționarea transportului de gaze în Europa.

Scholz a spus că țara sa vrea să se asigure că nu va fi război în Ucraina, deoarece acest lucru ar avea "consecințe de mare anvergură".

Presa internațională a remarcat, zilele trecute, la întâlnirea bilaterală dintre președintele american și cancelarul german, că Scholz nu a spus explicit dacă eventualele sancțiuni impuse Rusiei în eventualitatea unei invazii în Ucraina ar viza și Nord Stream 2.

În schimb, Joe Biden a spus că dacă Rusia atacă, "va fi sfârșitul Nord Stream 2", fără a preciza cum s-ar putea întâmpla acest lucru.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Olaf Scholz
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close