Antena 3 CNN Externe Pakistan, revoltat de intenţia SUA a extinde atacul asupra teritoriului său

Pakistan, revoltat de intenţia SUA a extinde atacul asupra teritoriului său

Pakistan, revoltat de intenţia SUA a extinde atacul asupra teritoriului său
Sursa foto: drona
19 Mar 2009   •   10:54

Pakistan a reacţionat cu mânie la propunerea americană de a extinde atacurile cu drone în interiorul ţării contra ţintelor talibane şi al-Qaida.
Politicienii şi oficialii pakistanezi au descris ideea extinderii operaţiunilor militare în provincia Baluchistan ca fiind provocatoare şi contraproductivă şi au avertizat cu repercusiuni severe dacă SUA continuă cu acest plan.
Surse din administraţia americană au confirmat că s-au primit recomandări din partea militarilor pentru o extindere a folosirii dronelor CIA în atacurile cu rachete. În prezent acestea sunt limitate la zonele tribale din nord-vestul ţării.
Recomandarea se referă la concentrarea pe ţinte îm centul economic al provinciei, ce a oferit sprijin pentru talibanii afgani şi a adăpostit elemente al-Qaida. Cu toate acestea, Obama nu a luat o decizie şi ar putea hotărî că orice câştig militar din extinderea în Baluchistan ar putea fi redus de dezaprobul public, ce ar risca stabilitatea guvernului pakistanez.
Americanii speră că forţele pakistaneze se vor lupta cu talibanii şi al-Qaida, iar SUA să oferă un sprijin militar şi civil mai mare.
De altfel, guvernul pakistanez a descris aceste posibile atacuri cu drone ca fiind o subminare a suvernităţii ţării şi aprecia că ar fi contraproductive în efortul de a câştiga încrederea şi sprijinul populaţiei.
Recomandarea militarilor mai include şi posibilitatea unor atacuri la sol a forţelor speciale în Baluchistan. SUA au organizat primul raid terestru în Pakistan în septembrie, ceea ce a provocat revoltă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan al Qaida pakistan
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close