Antena 3 CNN Externe Pantofii cu GPS, folosiţi pentru localizarea pacienţilor care suferă de Alzheimer

Pantofii cu GPS, folosiţi pentru localizarea pacienţilor care suferă de Alzheimer

Pantofii cu GPS, folosiţi pentru localizarea pacienţilor care suferă de Alzheimer
Sursa foto: alzheimer
12 Iun 2009   •   15:28

Familiile celor care suferă de boala Alzheimer vor avea, în viitor, mai puţine griji, datorită unei invenţii puse la punct într-o universitate americană. Este vorba de pantofi, prevăzuţi cu emiţătoare GPS, care vor permite localizarea bolnavilor.

Peste 26 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de maladia Alzheimer, considerată principala cauză a demenţei senile. Peste câteva decenii, numărul bolnavilor ar putea depăşi o sută de milioane, potrivit cercetătorilor de la institutul Johns Hopkins.

Pacienţii sunt aproape mereu dezorientaţi şi adesea li se întâmplă să scape de sub supravegherea rudelor şi să o pornească prin oraş, fără să-şi mai poată aminti drumul spre casă. Potrivit statisticilor, 60 la sută din bolnavii de Alzheimer se rătăcesc cel puţin o dată în viaţă. Şi, pentru că nu sunt în stare să-şi poarte singuri de grijă, dar nici să solicite ajutorul altora, jumătate dintre cei pierduţi riscă să-şi piardă viaţa dacă nu sunt găsiţi în 24 de ore.

În ajutorul lor, dar şi al familiilor lor, oamenii de ştiinţă au realizat o pereche de pantofi echipaţi cu GPS, al căror purtător poate fi monitorizat permanent şi regăsit imediat, dacă-şi pierde urma. Procedeul folosit deja în mod curent pentru maşinile de lux, expuse furtului, va salva, astfel, şi ceva mult mai de preţ - vieţi omeneşti. Specialiştii avertizează totuşi că niciun dispozitiv de acest gen nu poate înlocui ceea ce este esenţial - îngrijirea atentă din partea celor dragi.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Alzheimer
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close