Antena 3 CNN Externe Papa Benedict a denunţat ?manipularea ideologică a religiei? în scopuri politice

Papa Benedict a denunţat ?manipularea ideologică a religiei? în scopuri politice

Papa Benedict a denunţat ?manipularea ideologică a religiei? în scopuri politice
Sursa foto: Papa Benedict
10 Mai 2009   •   14:08

Papa Benedict al XVI-lea se află în a treia zi a vizitei sale în Ţara Sfântă. Suveranul Pontif a oficiat duminică dimineaţă o mesă pe un stadion din Amman. Mii de oameni au participat la eveniment. Prezenţa Papei în Iordania a stârnit unele controverse. Benedict al XVI-lea a atras criticile musulmanilor în cursul vizitei din Germania din 2006, când a făcut o corelaţie între Islam şi violenţă, citând un împarat bizantin. Ulterior, Papa şi-a exprimat regretele pentru aceste afirmaţii.

Papa Benedict al XVI-lea a vizitat sâmbătă cea mai mare moschee din Iordania. El a denunţat totodată ceea ce el a numit ?manipularea ideologică a religiei" în scopuri politice. Suveranul a admis, în faţa liderilor religioşi prezenţi în moschee, că există tensiuni şi diviziuni între membrii diferitelor religii şi că acestea sunt catalizatorul tensiunilor, diviziunilor şi uneori violenţelor din societate. El a lansat un apel credincioşilor celor două religii să-şi asume provocarea de a dezvolta citez ?vastul potenţial al raţiunii umane?.

La intrarea în moschee Papa nu a trebuit să-şi scoată pantofii, după cum este obiceiul, pentru că organizatorii i-au spus că va merge pe un traseu special şi că nu este nevoie să facă acest lucru. Prinţul Ghazi ben Mohamad, văr şi consilier al regelui Abdullah al II-lea, care l-a condus pe Papă, a spus că a fost vorba despre ?un gest de respect reciproc între musulmani şi creştini?.

Poşta iordaniană a emis patru timbre cu chipul Papei Benedict al XVI-lea, pentru a marca această vizită . Suveranul Iordaniei, Abdullah al II-lea, i-a făcut Papei o primire regală vineri, când acesta a sosit la Amman. Suveranul Pontif a fost întâmpinat cu 21 de salve de tun.

Papa Benedict a precizat că vizitează Iordania în calitate de ?pelerin al păcii?. După vizita în Iordania, Papa va merge în Israel şi Teritoriile Palestiniene. Turneul Papei în Ţara Sfântă se va încheia la 15 mai .

Antena 3

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close