Antena 3 CNN Externe Paradisul înghiţit de gunoaie. Locuitorii din Maldive sunt sufocaţi de deşeuri

Paradisul înghiţit de gunoaie. Locuitorii din Maldive sunt sufocaţi de deşeuri

Paradisul înghiţit de gunoaie. Locuitorii din Maldive sunt sufocaţi de deşeuri
Sursa foto: Foto: fakebuildings.blogspot.com
14 Mar 2012   •   07:11

Insulele Maldive se confruntă cu o mare problemă, pe care turismul nu o poate rezolva ci, dimpotrivă, o agravează: gunoaiele. În plin ocean, nu sunt multe posibilităţi de eliminare sau reciclare a deşeurilor. Sunt, însă, şi localnici care n-au aşteptat să-i ajute alţii şi au găsit singuri soluţia problemei.

Ecologiştii avertizează că Maldivele ar putea fi unul din primele state insulare înghiţite de ape, dacă încălzirea globală va ridica nivelul oceanului planetar. Până atunci, însă, arhipelagul este ameninţat să fie... îngropat în propriile sale gunoaie. Dezvoltarea turismului a adus mari venituri, dar a sporit şi volumul deşeurilor. Autorităţile recunosc că sunt aproape dezarmate şi îşi pun speranţa în experţii străini.



Dar, până la venirea ajutorului străin, locuitorii uneia din frumoasele insule s-au hotărât să încerce rezolvarea problemei prin forţe proprii. Ei au construit un centru ecologic care poate recicla aproape orice fel de deşeuri.

Resturile organice sunt transformate în îngrăşământ de bună calitate, mai ales că provin, în mare parte, de la nucile de cocos consumate de turişti. Gunoaiele ce nu pot fi reciclate sunt încredinţate junglei, care le îngroapă repede în vegetaţie. Preluarea modelului la scară naţională ar putea, totuşi, să dureze ceva timp, dat fiind că arhipelagul numără vreo 200 de insule locuite.


×
Subiecte în articol: Maldive gunoi Ocean
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close