Antena 3 CNN Externe Parlamentul din Islanda se pregăteşte de vot. Nordicii vor decide dacă doresc să adere la UE

Parlamentul din Islanda se pregăteşte de vot. Nordicii vor decide dacă doresc să adere la UE

Parlamentul din Islanda se pregăteşte de vot. Nordicii vor decide dacă doresc să adere la UE
16 Iul 2009   •   15:08

Parlamentul din Islanda se pregăteşte să voteze dacă ţara nordică ar trebui să înceapă demersurile pentru a adera la Uniunea Europeană, care în prezent are 27 de membri. Primul ministru al ţării, Johanna Sigurdardottir, a pronosticat că rezultatul votului va fi unul foarte strâns.

Partidul Social-Democrat din care face ea parte sprijină aderarea la UE şi adoptarea monedei europene, Euro. Însă criticii se tem că industria vitală a Islandei, pescuitul, ar avea de suferit dacă s-ar alinia la normele europene.

Votul are loc după o dezbatere de cinci zile, iar coaliţia de guvernare este divizată în această problemă. ?Cred că votul va fi unul foarte strâns, dar sunt optimistă. Este normal să ne gândim bine înainte de a lua o decizie?, a spus premierul.

Dacă parlamentul decide prin vot să susţină aderarea, guvernul islandez va trebui apoi să aplice la UE şi ? dacă are succes ? să organizeze un referendum în rândul populaţiei.

Opoziţia a organizat demonstraţii în faţa parlamentului de la Reykjavik, unii protestatari având bannere pe care era scris ?UE ? Mulţumim, dar nu?. ?Avem numai de pierdut şi nimic de câştigat?, a declarat un protestatar.

Corespondenţii BBC au relatat că Islanda, cu o populaţie de doar 320.000 de oameni, a fost scpetică în mod tradiţional cu privire la aderearea la Uniunea Europeană. Locuitorii au revenit însă la gânduri mai bune în contextul crizei economice, care a prăbuşit câteva bănci islandeze în câteva zile, anul trecut.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Islanda
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close