Antena 3 CNN Externe Parlamentul European a adoptat o rezoluţie a unui eurodeputat român

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie a unui eurodeputat român

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie a unui eurodeputat român
12 Mar 2009   •   15:20

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie privind situaţia copiilor migranţilor din Uniunea Europeană, care sunt lăsaţi singuri în ţara de origine. Această iniţiativă a fost lansată de eurodeputata Rovana Plumb (PSE, România) şi a fost adoptată cu o largă majoritate: 579 voturi pentru, 21 împotrivă şi 13 abţineri.
Demersul Rovanei Plumb face parte din contextul mai larg al acţiunilor socialiştilor europeni pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor în toate statele Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Parlamentului European. Migraţia forţei de muncă a crescut în mod constant în ultimul deceniu, majoritatea migranţilor internaţionali, 64 de milioane, având în prezent reşedinţa în Europa. Conform unui studiu realizat de UNICEF şi asociaţia ?Alternative sociale?, în România, în 2008, în cazul a aproximativ 350 000 copii, unul dintre părinţi lucra în străinătate, iar în cazul a aproape 126 000, ambii părinţi.
?Adoptarea rezoluţiei de plenul PE este un pas important, dar nu va rămâne singular. Este o victorie, ca şi acţiunile noastre anterioare de profil de la Bucureşti şi nu numai. Vrem ca după alegerile europene să ducem mai departe lupta pentru o mai bună calitate a copilăriei?, au declarat eurodeputatele Rovana Plumb şi Zita Gurmai (preşedinta organizaţiei de femei a Partidului Socialiştilor Europeni).
Rezoluţia adoptată joi de PE are în vedere faptul că "printre efectele secundare nedorite ale migraţiei, se află situaţia precară în care trebuie să trăiască acei copii ai migranţilor care rămân în ţara de origine atunci când părinţii lor migrează spre alt stat membru". ?Se poate ajunge la efecte negative în ceea ce priveşte sănătatea şi dezvoltarea psihică a copiilor, angrenarea lor în comportamente deviante sau neconcordante cu vârsta acestora şi supunerea lor la exploatare sau abuzuri de altă natură?, a declarat Rovana Plumb.
În rezoluţia Parlamentului European se solicită următoarele:
● să întreprindă un studiu de evaluare a dimensiunilor, la nivel european, ale fenomenului reprezentat de copiii migranţilor care sunt lăsaţi în ţara de origine şi să adune date la nivelul UE cu privire la acest fenomen;
● să propună tuturor părţilor interesate aplicarea adecvată a mijloacelor deja existente de sprijinire a migranţilor şi a copiilor acestora care nu au părăsit ţara de origine.
De asemenea, eurodeputaţii cer statelor membre:
● să ia măsuri în vederea îmbunătăţirii situaţiei copiilor lăsaţi în ţara de origine şi să le garanteze dezvoltarea normală în ceea ce priveşte educaţia şi viaţa socială;
● să elaboreze mecanisme de cooperare pentru prevenirea efectelor dăunătoare asupra familiilor, în special asupra copiilor, cauzate de despărţirea de părinţi precum şi de distanţele ce îi separă de aceştia;
● să furnizeze informaţii mai bune migranţilor cu privire la drepturile pe care aceştia, împreună cu membrii familiilor lor, le au în ceea ce priveşte libera circulaţie şi cu privire la informaţiile disponibile la nivel naţional şi european referitoare la locuitul în străinătate şi la termenii şi condiţiile aferente ocupării unui loc de muncă în alt stat membru;  
Rezoluţia va fi transmisă Comisiei Europene, Consiliului UE, Comitetului Regiunilor, Comitetului Economic şi Social European, parlamentelor naţionale ale statelor membre şi partenerilor sociali.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: rovana plumb
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close