Antena 3 CNN Externe Parlamentul kîrgîz a adoptat închiderea bazei aeriane americane

Parlamentul kîrgîz a adoptat închiderea bazei aeriane americane

Parlamentul kîrgîz a adoptat închiderea bazei aeriane americane
Sursa foto: afganistan conflict
20 Feb 2009   •   14:41

Parlamentul kîrgîz a votat joi pentru propunerea preşedintelui de a închide baza aeriană americană folosită pentru operaţiunile din Afganistan încă din 2001.
Preşedintele Kurmanbek Bakiev anunţase planul de a închide baza după discuţii la Moscova, când a obţinut şi peste 2 miliarde de dolari ca ajutor sau împrumut.
Închiderea bazei urmează a fi semnată de preşedinte, iar apoi guvernul va înştiinţa SUA că are 180 de zile să îşi retragă cei 1200 de militari avioanele şi alte echipamente.
Între timp, secretarul american al Apărării, Robert M. Gates, a declarat că SUA iau în considerare creşterea chiriei pe care o oferă Kîrgîzstanului pentru accesul la bază.
Deşi şi-a arătat disponibilitatea de a negocia a avertizat că nu are de gând să cadă în ridicol. ?Manas este importantă, dar nu este de neînlocuit?, declara Gates. El a precizat că negociatorii americani sunt avansaţi în discuţii cu câteva ţări, printre care şi Rusia, pentru alternative pentru Kîrgîzstan.
Oricum nu se ştie cât de repede se va găsi o altă bază. Cert este că SUA au acuzat Rusia că joacă la două capete. Kremlinul îşi îşi exprimă dorinţa de a sprijini misiunea militară din Afganistan, iar în acelaşi timp face presiuni la guvernul kîrgîz să închidă baza aeriană.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close