Antena 3 CNN Externe Partidul Comunist câştigă alegerile din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare

Partidul Comunist câştigă alegerile din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare

Partidul Comunist câştigă alegerile din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare
Sursa foto: Alegeri
05 Apr 2009   •   09:50

Potrivit primelor rezultate ale alegerilor din Republica Moldova, Partidul Comunist din Republica Molodova a obţinut 45,9% din voturile electoratului, Partidul Liberal - 13,9 procente, Partidul Lilberal Democrat 13,9% iar Alianţa Moldova Noastră - 10 procente. Rezultatele au fost obţinute în urma sondajului efectuat la ieşirea de la urne.

Urnele s-au închis la ora 21.00, iar la ora 19.00 participaseră la vot 52% dintre alegătorii inscrişi pe listele electorale.

2,5 milioane de moldovenii au fost aşteptaţi duminică pentru a-şi vota noul Parlament. Alegerile încheie o campanie tensionată, care s-a resimţit şi în România. Aproape 300 de cetăţeni români au fost întorşi de la vama cu Republica Moldova, sub diverse pretexte. În final, premierul moldovean a recunoscut că autorităţile s-au temut că românii s-ar putea implica în campania electorală locală. Presa de peste Prut scrie despre controlul pe care l-au exercitat, la toate nivelurile, comuniştii, aflaţi în prezent la putere.

Campania s-a încheiat încă de sâmbătă, însă meciul electoral va fi decis doar la urne. Potrivit sondajelor, în Parlament vor ajunge cel mult patru formaţiuni politice - comuniştii, liberal-democraţii, liberalii şi Alianţa Moldova Noastră. Va fi însă imposibilă formarea majorităţii fără o coaliţie a unora dintre aceste partide.

Ultima lună de luptă politică a fost cea mai agitată. A fost ?o campanie în care au fost aduşi oameni băuţi şi drogaţi la întruniri, de către forţele comuniste?, povesteşte Dorin Chirtoacă, preşedintele Partidului Liberal.

Datele oficiale arată că, în campanie, comuniştii au cheltuit 350.000 de euro, liberal-democraţii, peste 240.000, Alianţa Moldova Noastră peste 226.000, iar liberalii ceva mai mult de 86.000 de euro. Campania electorală s-a încheiat sâmbătă seară cu un concert grandios în centrul Chişinăului, comandat, se pare, chiar de preşedintele moldovean, Vladimir Voronin. A mixat Tyesto, pentru un onorariu de 50.000 de euro, după cum a scris presa, şi a cântat Pavel Stratan.

Peste 500 de studenţi şi elevi moldoveni au plecat de la Iaşi spre Bucureşti pentru a îşi exercita dreptul la vot. Tinerii spun că au ales să-şi exprime votul la ambasada din Capitală pentru că nu li s-a permis să intre în ţara natală.

Înainte de a pleca spre Bucureşti, tinerii s-au încurajat şi au strigat lozinci împotriva actualului regim de la Chişinău. Ei spun că vor vota pentru un viitor mai bun şi pentru a-i înlătura pe comunişti de la putere.

Antena 3

×
Parteneri
Alertă majoră. România ar putea rămâne cu doar 8 milioane de locuitori
x close