Antena 3 CNN Externe Paşte la 6.000 de metri, pentru alpinistul român care escaladează Everestul fără oxigen suplimentar

Paşte la 6.000 de metri, pentru alpinistul român care escaladează Everestul fără oxigen suplimentar

Paşte la 6.000 de metri, pentru alpinistul român care escaladează Everestul fără oxigen suplimentar
Sursa foto: munti
21 Apr 2009   •   22:00

Alex Găvan, românul care încearcă să cucerească Everestul fără oxigen suplimentar, şi-a petrecut Paştele la înălţime. Mai exact, la 6.000 de metri, fără ouă roşii, drob şi cozonac. În schimb, s-a temut pentru viaţa lui, pentru că din cascada pe care o escalada au început să cadă bucăţi de gheaţă.

Himalaya, la şase mii de metri deasupra lumii este linişte, iar temperaturile sunt foarte scăzute. Aici l-a prins Paştele pe alpinistul Alex Găvan. Tânărul de 26 de ani a intrat în cea de a treia săptămână pe acoperişul lumii. Are un scop: să fie primul român care escaladează vârful Everest fără mască de oxigen şi fără şerpaşi.

Acolo sus nu prea există sărbători decât cel mult în suflet şi-n amintire.

?La 6.000 de metri nu e niciun iepuraş care să-ţi înroşească ouă. Bineînţeles că m-am gandit la apropiaţi dar nu pot să spun că îmi pare rău. Sunt acolo pentru că asta îmi place mie să fac?, a declarat telefonic Alex Găvan.

Everestul este cel de-al patrulea vârf de peste 8.000 de metri pe care urcă Alex Găvan.

După prima noapte petrecută la 6.000 de metri, tânărul a dat piept cu primejdiile. Zona sudică, prin care a ales să urce, este de fapt o cascadă de gheaţă.

?În noaptea de Paşti când am stat practic în tabăra 1 s-a prabuşit o parte din cascada de gheaţă şi azi noapte o altă parte. Astăzi nimeni nu s-a mai dus în tabăra 1 din cauza asta, trebuie refacută ruta?, a spus Alex Găvan.

Alpinistul le-a transmis un mesaj celor care îl aşteaptă acasă: ?ştiu că sunteţi cu inima cât un purice dar în acelaşi timp ştiu că aveţi încredere în mine şi în deciziile pe care le voi lua acum?.

Dacă lucrurile merg bine, Alex Găvan ar urma să atingă vârful Everest pe 17 mai.



Observator

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close