Antena 3 CNN Externe Pedro Almoldovar, Mario Vargas Llosa şi alţi sute de intelectuali au semnat un manifest împotriva politicii separatiste din Catalonia

Pedro Almoldovar, Mario Vargas Llosa şi alţi sute de intelectuali au semnat un manifest împotriva politicii separatiste din Catalonia

Pedro Almoldovar, Mario Vargas Llosa şi alţi sute de intelectuali au semnat un manifest împotriva politicii separatiste din Catalonia
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
04 Noi 2012   •   18:15

Regizorul Pedro Almodovar, scriitorul Mario Vargas Llosa şi alte câteva sute de intelectuali au semnat un manifest, publicat duminică în cotidianul El Pais, contra politicii separatiste promovate de guvernul regional din Catalonia, o regiune din nord-estul Spaniei, informează AFP.
   
"Câteva sute de intelectuali şi de profesionişti au semnat în Catalonia un apel în favoarea stângii şi a federalismului, ca reacţie la secesionismul stimulat" de guvernul catalan şi "de alte forţe politice apropiate mişcării naţionaliste", se afirmă la începutul acestui manifest, publicat în acest ziar de centru-stânga.
   
"Separatiştii promovează ideea că Spania este ţapul ispăşitor, asupra căruia aruncă toate relele", inclusiv marile dificultăţi provocate de criza economică, susţin semnatarii manifestului, printre care se află scriitori, actori, economişti şi lideri politici din întreaga Spanie.
   
Catalonia, regiunea autonomă cu cele mai mari datorii din ţară, se află în conflict deschis cu guvernul central spaniol, care s-a opus în luna septembrie iniţiativei acestei regiuni de a obţine o mai mare autonomie bugetară, inclusiv posibilitatea de a colecta impozite.
   
Artur Mas, preşedintele coaliţiei naţionaliste şi conservatoare Convergencia i Unio (CIU), a convocat alegeri regionale anticipate, pe 25 noiembrie, şi a spus că doreşte să organizeze un referendum pentru autodeterminare în Catalonia, dacă partidul său va câştiga.
   
Semnatarii manifestului afirmă că sunt conştienţi de "profundul sentiment naţional" care există în regiune şi care ar trebui, după părerea lor, să fie "recunoscut şi integrat din nou în instituţiile comune" cu Spania.
   
Dacă aspiraţia spre independenţă se manifestă "majoritar", "convingerea democratică ne-ar obliga, pe restul spaniolilor, să o luăm în considerare pentru a găsi o soluţie potrivită şi respectuoasă", afirmă semnatorii manifestului.

×
Subiecte în articol: Catalonia guvern reguli
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close