Antena 3 CNN Externe Pentagon: Scutul european anti-rachetă nu este bătut în cuie

Pentagon: Scutul european anti-rachetă nu este bătut în cuie

Pentagon: Scutul european anti-rachetă nu este bătut în cuie
Sursa foto: radar scut antiracheta
17 Iul 2009   •   16:11

Un oficial de top al Pentagonului a declarat că administraţia Obama ar putea fi deschisă la mici îmbunătăţiri ale planurilor sale privind sistemul de apărare anti-rachetă din Europa de Est.
Scutul, propus de preşedintele Bush pentru a contracara ameninţarea iraniană, ar urma să desfăşoare 10 rachete interceptoare în Polonia şi o serie de radare în Cehia.
Iniţiativa a iritat Moscova, care o percepe ca o ameninţare la adresa securităţii sale.
Totuşi, liderul american Barack Obama sublinia că diferenţe dintre Moscova şi Washington privind scutul european anti-rachetă ar putea fi depăşite prin compromis.
Aceasta ar putea însemna că arhitectura sau locaţia sistemului ar putea arăta diferit dacă este iniţiat.
Generalul Patrick O'Reilly, director al Agenţiei de Apărare Anti-rachetă a Pentagonului, a declarat că acum sunt luate în considerare alternative la actualul plan, parte a unei analize mai largi a apărării balistice.
O'Reilly arăta că SUA lucrează "îndeaproape" cu guvernele ceh şi polonez pentru a face posibile schimbări la actualul plan.
Obama a apreciat că analiza americană ar trebui încheiată în această vară.
Oficialii american ar putea schimba actualul plan ce se bazează pe interceptoare la sol în Polonia, posibil pe mizarea pe interceptoare ?marine? sau alte tipuri de tehnologie pentru apărarea anti-rachetă, au arătat oficiali americani.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close