Antena 3 CNN Externe Pentagonul îşi recunoaşte greşelile în bombardamentele din Afganistan

Pentagonul îşi recunoaşte greşelile în bombardamentele din Afganistan

Pentagonul îşi recunoaşte greşelile în bombardamentele din Afganistan
Sursa foto: atac aerian afganistan
09 Iun 2009   •   08:41

Pentagonul a dezvăluit că trupele americane nu au urmat tacticile şi procedurile corecte în timpul unui raid aerian asupra talibanilor, luna trecută.

Purtătorul de cuvânt Geoff Morrell a declarat că militanţii talibani ucişi în atacurile aeriene din 4 mai ?au depăşit cu mult la număr? pe civilii ucişi. Cu toate acestea, Morrell sublinia unele probleme în felul cum au fost executate atacurile, citând un avion american care a greşit ţinta bombardamentului.

Secretarul Apărării Robert Gates a fost informat despre ancheta făcută, dar raportul final nu este aşteptat decât spre sfârşitul săptămânii.

?Au existat unele probleme cu unele tactici, tehnici şi proceduri, cu felul în care sprijinul aerian trebuie executat?, arăta Morrell.
Oficiali americani declaraseră anterior că avioanele de război au primit permisiunea de a ataca o locaţie talibană suspectă, dar ţinta nu a fost reconfirmată înainte de lansarea bombei. Aceasta a lăsat posibilitatea ca civilii să fi intrat în zonă sau talibanii să fi plecat.

Oficialii afgani au declarat că au fost ucişi 140 de civili în atac, în vreme ce armata americană apreciază numărul acestora la mai puţin de 30, alături de 60-65 talibani.

Morrell nu a dezvăluit concluziile anchetei asupra numărul de decese civile, dar arăta că numărul tallibanilor ucişi a fost mult mai mare.

Potrivit armatei, lupta din provincia Farah a început la o zi după ce talibanii au intrat în două state, au cerut bani de la civili şi au ucis trei foşti angajaţi ai guvernului. Deşi au pătruns forţele armate afgane, aceastea au fost atacate de 300 de insurgenţi.
Guvernatorul a cerut ajutorul armatei SUA şi trupele americane terestre s-au alăturat luptei.
Acestea au cerut susţinere din partea unor avioane F-18 şi a unui bombardier B-1, pentru bombardarea a circa şase ţinte, din care trei clădiri.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close