Antena 3 CNN Externe Pentru ce votăm duminică. Rolul şi funcţiile Parlamentului European

Pentru ce votăm duminică. Rolul şi funcţiile Parlamentului European

Pentru ce votăm duminică. Rolul şi funcţiile Parlamentului European
Sursa foto: parlament european
07 Iun 2009   •   08:45

Duminică este ultima zi a alegerilor pentru Parlamentul European. Votul a avut loc concomitent, în toate ţările membre ale Uniunii Europene pentru mandatul 2009-2014. România va avea un număr de 33 de eurodeputaţi.

Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor ceteţenilor europeni şi este singurul organ al Uniunii Europene ales în mod direct. Deputaţi sunt aleşi pe o perioadă de cinci ani de către alegătorii statelor membre ale Uniunii Europene, în numele celor aproape 500 de milioane de cetăţeni.

Parlamentul European are trei sedii: la Strasbourg, Bruxelles şi Luxemburg. Sediul central al se află însă la Strasbourg unde se ţin cele 12 şedinţe anuale.

Parlamentul are trei puteri importante, cea legislativă, cea bugetară şi de control.

Puterea legislativă este cea prin care Parlamentul European, împreună cu Consiliul Uniunii Europene, adoptă legislaţia europeană. Astfel este asigurată legitimitatea democratică a textelor de lege adoptate. Parlamentul European nu are încă drept de iniţiativă, adică nu poate înainta propriile proiecte de legi. Acest lucru însă a fost prevăzut în noua Constituţie a Europei.

Parlamentul European şi Consiliul se ocupă şi de Bugetul Uniunii. Comisia Europeană întocmeşte un proiect de buget, iar Parlamentul şi Consiliul au posibilitatea de a efectua modificări. La capitolul venituri bugetare ultimul cuvânt îl are Consiliul, iar la cel de cheltuieli îl are Parlamentul.

Parlamentul european are şi puterea de control democratic asupra Comisiei Europene. Înainte de numirea membrilor acesteia, Parlamentul analizează în comisiile sale competenţa şi integritatea comisarilor desemnaţi. Parlamentul poate aproba numirea membrilor comisiei, sau impune retragerea unuia din comisari prin neacordarea votului de încredere.

Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close