Antena 3 CNN Externe PES, învins de trocul PPE-ALDE: Barroso, reconfirmat în fruntea CE, Graham Watson, pretendent la şefia PE

PES, învins de trocul PPE-ALDE: Barroso, reconfirmat în fruntea CE, Graham Watson, pretendent la şefia PE

PES, învins de trocul PPE-ALDE: Barroso, reconfirmat în fruntea CE, Graham Watson, pretendent la şefia PE
Sursa foto: Jose Manuel Barroso
19 Iun 2009   •   12:23

Jose Manuel Durao Barroso va fi reconfirmat în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Finalul negocierilor de culise purtate la lucrările Consiliului European de vară a plasat pe socialiştii europeni în postura de perdanţi ai cursei pentru şefia Comisiei Europene şi a Parlamentului European. Dacă iniţial, PES se baza pe sprijinul voturilor liberalilor din ALDE şi al Verzilor pentru a crea un bloc apt să se opună accederii popularului Barroso la un nou mandat de preşedinte al Comisiei, la finalul zilei de joi, Graham Watson a ieşit anunţând că liberalii îl vor susţine pe Barroso. Mai mult, PES nu are mai are nici o şansă să prindă măcar preşedinţia parlamentului European, un alt obiectiv principal pentru socialiştii europene. Popularii şi liberalii au încheiat un troc care lasă socialiştii înafara acestui joc politic. În schimbul trădării PES şi susţinerii lui Barroso, liberalii ar dori să-l vadă instalat, cu concursul PPE, pe Graham Watson ca preşedinte al Parlamentului European.

Liberalii, defecţiune pe ultima sută de metri
Înţelegerea încheiată pe la spatele socialiştilor europeni de populari şi liberali face din PES adevăratul perdant al alegerilor din 7 iunie. Deşi socialiştii obţinuseră un scor mult mai mic decât PPE, ei formulaseră iniţial pretenţii maximale- şefia CE şi a legislativului european - bazându-se pe sprijinul ALDE şi al Verzilor, o alianţă care le-ar fi oferit majoritartea necesară pentru a dicta lucurile la nivelul PE.
Liberalii au defectat pe ultima sută de metri, convinşi de Graham Watson că vor primi sprijinul popularilor europeni pentru preşedinţia Parlamentului European. Astfel, dacă la început popularii europeni se gândeau la acordarea unor concesii mari socialiştilor, respectiv, cedarea preşedinţiei Parlamentului European ca o soluţie pentru reconfirmarea lui Barroso în fruntea CE, cooptarea ALDE la propria tabără a oferit aripi grupării PPE. Surse europene susţin că liberalii nu vor primi preşedinţia PE pentru serviciul făcut. Popularii europeni au proprii lor candidaţi: polonezul Jerzy Buzek şi italianul Mario Maur, primul fiind dat ca favorit.
Barroso, bilanţ controversat după primul mandat ca preşedinte CE
Cu negocierile finalizate, liderii europeni din Consiliul European şi-au exprimat joi susţinerea faţă de realegerea la conducerea Comisiei Europene a lui Jose Manuel Barroso, pentru încă un mandat de cinci ani.
El "a obţinut o susţinere unanimă din partea preşedinţilor şi premierilor, îi sprijim cu toţii candidatura", a declarat premierul ceh Jan Fischer, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene.
Fostul premier portughez, în vârstă de 53 de ani, s-a declarat "mândru şi emoţionat" de încrederea acordată, promiţând că va fi "atent" în următorii cinci ani la numeroasele critici la adresa sa.
El a trebuit să se mulţumească cu un sprijin de principiu al celor 27 de reprezentanţi, nu cu o desemnare oficială, aşa cum spera.
Barroso va trebui însă să convingă noul Parlament European, o sarcină deloc uşoară ţinând cont de bilanţul controversat al primului său mandat. Grupul său conservator îl susţine, dar nu dispune de o majoritate absolută şi trebuie să realizeze alianţe. Numeroşi eurodeputaţi de stânga şi liberali, îl consideră foarte permisiv, docil cu statele mari şi îl critică pentru reacţia întârziată a acestuia faţă de criza financiară.
Liderii europeni şi Jose Manuel Barroso îi îndeamnă pe eurodeputaţi să se pronunţe rapid, încă de la jumătatea lunii iulie, pentru a evita o perioadă de incertitudine într-un moment în care Europa se află în criză economică.
PSD, şanse nule pentru comisarul european al României

Pentru PSD, înfrângerea socialiştilor europeni la nivelul Coniliului European are o semnificaţie şi mai tragică. Cu şansele de a numi un comisar european al României din propriile rânduri reduse la zero, europarlamentarii PSD se găsesc într-o mare dilemă: susţinerea interesului naţional prin votarea lui Barroso, pentru a contribui la şansele României de a obţine un portfoliu de comisar european mult mai important şi mai influent decât Multilingvismul, sau votarea în confimitate cu poziţia PES.
În schimb, partenerii democrat-liberali au de ce să fie mulţumiţi. Cu Barosso reconfirmat în funcţie şi PPE pe val, PDL are prima şansă în impunerea unui om propriu sau sprijinit de acest partid pentru portofoliul de comisar european, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu a sugerat că s-ar putea opta pntru o soluţie apolitică.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close