Antena 3 CNN Externe Poliţia şi tinerii anarhişti s-au înfruntat din nou pe străzile Atenei

Poliţia şi tinerii anarhişti s-au înfruntat din nou pe străzile Atenei

Poliţia şi tinerii anarhişti s-au înfruntat din nou pe străzile Atenei
10 Ian 2009   •   10:16

Spiritele s-au încins din nou pe străzile Atenei, după protestele violente de la sfârşitul anului trecut. La încheierea unei manifestaţii paşnice, câteva zeci de tineri au atacat forţele de ordine. Poliţiştii au ripostat dur, iar ziariştii şi un grup de avocaţi au avut şi ei de suferit.
Aproape 3000 de profesori, studenţi şi elevi, au comemorat moartea unui profesor ucis acum 18 ani de un militant de extremă dreapta. La fel ca în multe alte asemenea cazuri, marşul s-a desfăşurat fără incidente, dar ulterior zeci de tineri anarhişti mascaţi au incendiat pubele şi au atacat cu pietre forţele de ordine.
Unităţile speciale au ripostat cu gaze lacrimogene şi au intervenit de mai multe ori în forţă pentru a dispersa grupul de turbulenţi. Câţiva ziarişti şi operatori au fost şi ei loviţi. Poliţiştii au reţinut 14 avocaţi, membri ai unui grup de voluntari care le acordă asistenţă juridică manifestanţilor. Ei au fost eliberaţi doar la intervenţia baroului din Atena şi după noi proteste în faţa comandamentului poliţiei. Avocaţii susţin că au fost arestaţi pentru a nu asista la actele de brutalitate ale poliţiştilor.
Ministrul de Interne consideră că, în general, poliţia şi-a făcut doar datoria, dar a deschis totuşi o anchetă asupra eventualelor ?excese?. Incidentele amintesc de protestele masive de la sfârşitul anului trecut, provocate de moartea unui adolescent împuşcat de un poliţist, dar şi de măsurile nepopulare de austeritate ale guvernului.
Acum două zile, premierul i-a înlocuit pe miniştrii Economiei şi Educaţiei, dar se pare că remanierea nu a fost suficientă pentru a readuce liniştea.
Antena 3

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close