Antena 3 CNN Externe ”M-a forțat să...” Ce i-a făcut un soldat rus de numai 19 ani unei ucrainence

”M-a forțat să...” Ce i-a făcut un soldat rus de numai 19 ani unei ucrainence

Oficialii ucraineni spun că tot mai multe cazuri de viol comise de soldații ruși ies la iveală odată cu retragerea trupelor rusești din nordul țării.

”M-a forțat să...” Ce i-a făcut un soldat rus de numai 19 ani unei ucrainence
de Laura Dinu    |    11 Mai 2022   •   08:47

Procurorii ucraineni sunt nevoiți să își schimbe protocolul pentru a proteja victimele dar şi ca făptașii să fie identificați şi trași la răspundere.  

Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului din Ucraina, spune că a primit rapoarte privind sutele de cazuri de viol, nuditate forțată, crime, dispariții și tortură, după ce a vizitat 14 orașe din regiunile Kiev și Cernihiv. Toate aceste fapte se încadrează în categoria "crime de război".  

Jurnaliștii CNN au realizat un reportaj cutremurător în care femeile violate povestesc în lacrimi prin ce au trecut. 

”În această pădure de pini sunt urmele unei bătălii urâte. Luat la ţintă a fost acest sat liniștit din districtul ucrainean Brovary. Aici, soldații ruşi sunt acuzaţi că au făcut mai mult decât să distrugă locuințe. 

Două femei susţin că le-au şi violat. 

”Ce mi-a făcut acel nenorocit a fost oribil. M-a forţat să... Nu pot să vorbesc despre asta. Sunt ruşinată şi speriată”, povestește o femeie.  

Ne arată locul în care soldații ruși au tras un foc de armă în casa ei, în martie. Ea spune că i-a auzit când îşi spuneau numele - unul era Oleg, celălalt Danya. 

”Danya a început să mă tragă de glugă. I-am spus că e dureros. El a spus: Vino cu mine!

Ea spune că au târât-o pe stradă până la mica fermă a vecinilor ei. Acolo, o bunică, nepoata ei, fiicele soțului ei, și nepotul ei dormeau împreună înăuntru când au sosit soldații. 

”I-am auzit bătând la ușa atât de tare că totul în jur tremura. Până şi ferestrele”, povestește bunica. 

Spune că a rămas în casă. Ginerele ei a ieșit afară cu soldații şi vecinul lor. 

”A urmat o discuție scurtă. A fost un zgomot - un bubuit! Ca un foc de artificii. Corpul a început să tremure”.  ”L-au ucis”, spune femeia.

I-au luat soția în timp ce soldații ruși i-au dus pe cei doi în această casă goală. Spune că i-a auzit vorbind.  

”Îşi spuneau pe nume şi spuneau: "Uite cu cine urmează să facem sex." 

Spune că a încercat să discute cu soldatul care o prinsese. 

”Danya mi-a spus că are 19 ani. Eu i-am spus că am 41, fiul meu mai mic are aceeaşi vârstă. L-am întrebat dacă are o iubită. A spus că da, are 17 ani, dar că nu a făcut sex cu ea. Atunci de ce îmi faci mie asta? Mi-a spus pentru că nu mai văzuse o femeie de două săptămâni”.  

Unul dintre procurorii de top ai Ucrainei anchetează acest caz şi spune că detaliile descrise de aceste femei în spatele acestei porţi constituie în mod clar crime de război. 

Supraviețuitoarea spune că intenționează să îi ajute să le dovedească. 

”Vreau să fie pedepsiți în instanță. Trebuie să decidă ce să se întâmple cu ei: să îi împuşte, să îi ucidă, să îi distrugă. Nenorociţii!”. 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close