Antena 3 CNN Externe Praga. Summit european pe tema şomajului. Doar 3 ţări, din 27, au participat

Praga. Summit european pe tema şomajului. Doar 3 ţări, din 27, au participat

Praga. Summit european pe tema şomajului. Doar 3 ţări, din 27, au participat
Sursa foto: summit
07 Mai 2009   •   21:16

Mini-summit european la Praga, dedicat ocupării forţei de muncă din Uniunea Europeană. La întălnire au participat doar trei state membre, Cehia, Spania şi Suedia, din cele 27, invitate iniţial. Oficialii încearcă să găsească soluţii pentru a contracara creşterea puternică a şomajului.

Reprezentanţii Comisiei Europene, împreună cu oficiali din Cehia, Suedia şi Spania au încercat să găsească soluţii care să atenueze consecinţele economice şi sociale ale crizei. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a subliniat că rata şomajului este în legătură directă cu starea economiei.

?Nu poate exista redresare economică în condiţiile unui colaps social. Aşa cum nu poate exista un progres social într-o economie la pământ? a spus acesta.

Analiştii spun că pentru agenţii economici, una dintre soluţii ar fi şomajul parţial şi diminuarea costurilor non-salariale. Totodată, ţările europene trebuie să-şi îmbunătăţească eficienţa agenţiilor naţionale pentru ocuparea locurilor de muncă.

Iniţial, Summitul de la Praga trebuia să reunească preşedinţii din cele 27 de state membre ale Uniunii, la care să fie negociate acţiuni comune de combatere a şomajului. Franţa, Germania, Marea Britanie şi Belgia au refuzat să participe de frica opiniei publice care ar fi ridicat semne de întrebare privind capacitatea lor redusă de reacţie pe termen scurt în faţa pierderilor de locuri de muncă.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close