Antena 3 CNN Externe Premieră în spațiul Schengen: Austria a început instalarea unui gard la granița cu Slovenia

Premieră în spațiul Schengen: Austria a început instalarea unui gard la granița cu Slovenia

Premieră în spațiul Schengen: Austria a început instalarea unui gard la granița cu Slovenia
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Dec 2015   •   13:00

Austria a început lucrările de instalare a unui gard metalic pe o lungime de 3,7 km la granița cu Slovenia, vizând un control mai bun al fluxului de migranți, chiar dacă numărul acestora a scăzut în ultimul timp, transmite AFP, notând că ridicarea acestui gard este o premieră între două state membre ale spațiului Schengen.

La 13 noiembrie, cu câteva ore înaintea atentatelor de la Paris, guvernul de coaliție de la Viena a anunțat ridicarea unui gard de 3,7 km, sub forma unui grilaj simplu înalt de 2,2 metri, fără sârmă ghimpată, de o parte și de alta a postului de frontieră Spielfeld (sud).

Armata a început luni lucrările pregătitoare la postul de la Spielfeld, prin instalarea stâlpilor care vor susține gardul, a constatat un fotograf al AFP. 'Ne va permite să dirijăm oamenii astfel încât să traverseze doar pe la un punct de trecere', a explicat pentru DPA purtătorul de cuvânt al poliției, Leo Josefus.

La momentul anunțului, guvernul a dat asigurări că instalația va putea fi demontată rapid și că este 'conformă (regulilor) Schengen'.

Ministrul de interne Johana Mikl-Leitner a provocat valuri în interiorul coaliției dintre social-democrați și conservatori, când, sub presiunea unei revigorări a extremei drepte, a susținut ideea unui gard de-a lungul unei mari părți din cei 300 km de frontieră cu Slovenia.

În cele din urmă s-a ajuns la un compromis, dar Viena își rezervă posibilitatea de a întări cu sârmă ghimpată, 'dacă va fi necesar', gardul de 3,7 km, prepoziționând însă o instalație suplimentară de până la 25 de kilometri ce va putea fi ridicată dacă situația o va impune.

După Ungaria, care și-a închis total pentru migranți frontiera cu Serbia, apoi pe cea cu Croația, prin intermediul gardurilor de sârmă ghimpată, Slovenia a instalat dispozitive similare la granița cu Croația, permițând însă în continuare tranzitul migranților și refugiaților.

Aceste măsuri, precum și vremea rece și eforturile Turciei de a combate traficul de persoane spre Grecia au determinat ca numărul de migranți să scadă cu peste o treime în noiembrie, potrivit datelor ONU.

'În ultimele zile, au fost zero sosiri' la Spielfeld, a declarat Josefus, precizând însă că luni au fost consemnate 1.200.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close