Antena 3 CNN Externe Premieră ştiinţifică. O specie de capră, dispărută acum 9 ani, readusă la viaţă prin clonare

Premieră ştiinţifică. O specie de capră, dispărută acum 9 ani, readusă la viaţă prin clonare

Premieră ştiinţifică. O specie de capră, dispărută acum 9 ani, readusă la viaţă prin clonare
Sursa foto: Capra
01 Feb 2009   •   16:02

Cercetătorii spanioli au readus la viaţă, prin clonare, o specie de capră sălbatică, declarată dispărută în anul 2000, după ce ultimul exemplar a fost găsit mort în nordul Spaniei. Cercetătorii prelevaseră mostre de piele de la animal, cu puţin timp înainte de deces, pe care le-au conservat în azot lichid. Ei au folosit ADN-ul extras pentru a înlocui materialul genetic conţinut de ovulele unei capre domestice.
Evenimentul reprezintă o premieră mondială, fiind primul animal declarat dispărut, readus la viaţă cu ajutorul clonării. Iedul a murit la scurt timp după naştere, din cauza unor malformaţii la plămâni. Acest tip de anomalie a apărut frecvent la puii de animale născute în captivitate. Specialiştii sunt totuşi optimişti că metoda ar putea fi aplicată şi pe alte specii de animale. Ei studiază chiar posibilitatea de a reproduce animale dispărute cu mult timp în urmă, precum mamutul lânos sau specii de dinozauri.
Proiectul a fost coordonat de profesorul Jose Folch, de la Centre of Food Technology and Research din Aragon şi a fost ajutat de cercetători de la National Research Institute of Agriculture and Food din Madrid. Folch este de părere că clonarea ?este singura modalitate de a evita dispariţia completă? a speciilor ameninţate.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close