Antena 3 CNN Externe Presa din Europa. Aderarea României la UE a venit cu 100 de ani prea devreme

Presa din Europa. Aderarea României la UE a venit cu 100 de ani prea devreme

Presa din Europa. Aderarea României la UE a venit cu 100 de ani prea devreme
Sursa foto: Ziare
14 Feb 2009   •   15:21

România a aderat la Uniunea Europeană cu 100 de ani mai repede decât ar fi trebuit. Aceasta este concluzia jurnaliştilor din Germania şi Austria, după ce Comisia Europeană a criticat justiţia din România, în raportul dat publicităţii acum două zile.
Raportul Comisiei Europene referitor la justiţia din România a provocat în ziarele din Germania şi Austria un val de critici la adresa ţării noastre. Jurnaliştii, citaţi de cotidianul Gândul, consideră că situaţia juridică din România este comparabilă cu cea din anii premergători aderării la Uniunea Europeană. Mai mult, reformele promise de politicieni nu s-au înfăptuit, în multe domenii ale justiţiei înregistrîndu-se chiar regrese.
Printre problemele identificate de jurnaliştii străini se numără absenţa combaterii corupţiei la nivel înalt, un sistem de justiţie extrem de ineficient şi o utilizare inadecvată a fondurilor comunitare. Publicaţia austriacă Der Standard susţine chiar că România şi Bulgaria ar fi trebuit să mai aştepte încă o sută de ani aderarea la comunitatea europeană.
Şi cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung comentează dur absenţa unei reforme susţinute în justiţia română. Autorul a apreciat că eforturile României şi Bulgariei de a impune normele statului de drept s-au redus drastic după aderare. O altă problemă pare a fi şi corupţia, despre care jurnaliştii germani spun că este alimentată şi de fondurile structurale europene.
Un alt cotidian german, Tagesspiegel vorbeşte chiar despre blocarea fondurilor europene de către Bruxelles, ca fiind o măsură potrivită pentru a convinge guvernul de la Bucureşti să ducă la capăt reforma în justiţie.
Sursa foto: daylife.com
Antena 3

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close