Antena 3 CNN Externe Preşedintele Palestinei îndeamnă mişcarea Hamas din Fâşia Gaza să permită organizarea de alegeri

Preşedintele Palestinei îndeamnă mişcarea Hamas din Fâşia Gaza să permită organizarea de alegeri

Preşedintele Palestinei îndeamnă mişcarea Hamas din Fâşia Gaza să permită organizarea de alegeri
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
20 Oct 2012   •   14:26

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a îndemnat sâmbătă mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, să permită organizarea de alegeri, inclusiv prezidenţiale şi legislative, cu ocazia unui scrutin municipal în Cisiordania, relatează AFP.
   
"Sper că va exista o participare importantă", a declarat Abbas după ce a votat în cadrul alegerilor municipale de la al-Bireh, o comună vecină cu Ramallah.
   
"Din nefericire, aceste alegeri nu includ ansamblul teritoriilor palestiniene, dar sperăm că în viitor vor avea loc şi la Ierusalim şi Gaza", a subliniat el, referindu-se la Ierusalimul de Est, ocupat de către Israel, şi la boicotarea scrutinului de către Hamas.
   
"Sperăm ca fraţii noştri din cadrul (mişcării islamiste) Hamas să permită ca acest proces să aibă loc şi în Fîşia Gaza, nu doar ca alegeri municipale, ci atât prezidenţiale şi legislative, cât şi pentru Consiliul Naţional Palestinian (CNP, Parlamentul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei - OLP), aşa cum am convenit", a adăugat el.
   
"Nu există altă cale spre unitate în afară de alegeri", a insistat Abbas, referindu-se la clauzele unui Acord de reconciliere naţională încheiat la 27 aprilie 2011 între mişcarea pe care o conduce, Fatah, şi rivala sa, Hamas.
   
La 2 iulie, cu o zi înainte de înregistrarea alegerilor, o etapă-cheie în cadrul acordului de reconciliere, mişcarea islamistă a anunţat suspendarea lucrărilor Comisiei Electorale în Făşia Gaza, invocând "obstacole" în pregătirea acestor scrutinuri.
   
Autoritatea Palestiniană (AP), care guvernează în Cisiordania, a luat act de acest nou impas şi a convocat la 10 iulie alegeri municipale pentru 20 octombrie.
   
În virtutea Acordului de reconciliere, Guvernele rivale urmau să cedeze locul unui Executiv imparţial însărcinat cu organizarea alegerilor generale în termen de un an. Însă principalele clauze au rămas neaplicate, iar termenele au fost amânate în mod constant.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close