Antena 3 CNN Externe Preşedintele Republicii Guineea-Bissau a fost asasinat

Preşedintele Republicii Guineea-Bissau a fost asasinat

Preşedintele Republicii Guineea-Bissau a fost asasinat
Sursa foto: Bernado "Nino" Vieira
03 Mar 2009   •   02:55

Joao Bernado "Nino" Vieira, preşedintele din statul vest-african Guineea-Bissau a fost lichidat de militari la doar câteva ore după ce şeful Statului Major fusese asasinat.
Guineea-Bissau este învăluită de haos. Focuri de armă şi tiruri de armament greu se aud pe străzile capitalei Bissau. Potrivit Reuters, nu este clar cine deţine puterea în statul african.
Forţele armate declarau că ei manageriază criza şi repstectă instituţiile democratice în acest stat ce a devenit un punct cheie de tranzit al drogurilor.
?Moartea şefului de stat Joao Bernardo Vieira este confirmată. Soţia sa este la ambasada Angolei?, declara pentru Reuters un fost colonel, consilier al preşedintelui, aflat în Bissau, capitala fostei colonii portugheze.
Aceasta are o populaţie de numai 1,6 milioane locuitori şi a fost folosită în ultimii ani ca o rampă pentru contrabanda cu cocaină din America de Sud către Europa.
Joao Vieira este fostul dictator militar al ţării, izgonit în timpul războiului civil din anii ?90, întors la conducerea statului după alegerile care au avut loc în 2005.
Preşedintele era rivalizat de şeful general al armatelor, generalul Batista Tagme Na Wai, suprimat duminică seara.
Potrivit analiştilor citaţi de Reuters, instabilitatea politică este alimentată de faptul că traficanţii de droguri sud-americani speculează lipsa de pază a coastei statului pentru a face contrabandă cu droguri către Europa. Cartelele drogurilor, bine înarmate şi dotate logistic, au reuşit să-i tragă de partea lor pe mai-marii armatei şi pe unii membri ai guvernului uneia dintre cele mai sărace ţări de pe mapamond, a cărei sursă principală de venit este exportarea nucilor caju.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close