Antena 3 CNN Externe Prima fotografie cu Radovan Karadzic. Acesta lucra deghizat într-o clinică din Belgrad

Prima fotografie cu Radovan Karadzic. Acesta lucra deghizat într-o clinică din Belgrad

Prima fotografie cu Radovan Karadzic. Acesta lucra deghizat într-o clinică din Belgrad
22 Iul 2008   •   14:38

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karad¸ić, a practicat medicina alternativă, potrivit unui oficial sârb, şi se deghiza în acest scop. Purta o barbă lungă, îşi spunea Dragan Dabic şi lucra într-o clinică particulară din capitala Serbiei. Karad¸ić a fost arestat luni, într-un autobuz din Belgrad, după mai bine de 13 ani de fugă din faţa acuzaţiilor de genocid: el este cel care a ordonat "purificarea etnică" a teritoriilor controlate de sârbii bosniaci în perioada 1993-1995. Sute de mii de musulmani şi croaţi au fost omorâţi sau puşi pe fugă în sângeroasa campanie organizată de Karad¸ić alături de liderul militar al sârbilor bosniaci, generalul Ratko Mladici. Un judecător a dispus deja transferul lui Radovan la curtea Tribunalului Penal Internaţional de la Haga.

Până în 1990, Radovan Karad¸ić era un simplu medic psihiatru din Sarajevo, fără activitate politică. După ce guvernul Bosniei, dominat de musulmani, şi-a proclamat independenţa, a devenit conducătorul sârbilor din ţară. În acest timp, Karad¸ić l-a ales ca mentor pe preşedintele sârb Slobodan Miloşevici, care urmărea reunirea tuturor sârbilor din fosta Iugoslavie într-o "Mare Serbie".

PRIMA FOTOGRAFIE CU RADOVAN KARAD´IĆ, LUCRÂND DEGHIZAT ÎNTR-O CLINICĂ DIN BELGRAD:

Împreună cu generalul Ratko Mladici, şeful armatei sârbilor bosniaci, Karad¸ić s-a străduit să "cureţe" teritoriul controlat de forţele sale de toţi cei care nu erau etnici sârbi. Cei doi sunt învinuiţi, înainte de toate, pentru trei dintre cele mai tragice episoade ale războiului: genocidul din enclava musulmană Srebreniţa, asediul oraşului Sarajevo şi întemniţarea a mii de civili în lagăre, în condiţii inumane.



Aproape 8000 de civili musulmani au fost executaţi la Srebreniţa, în cel mai amplu masacru din Europa de după cel de-al doilea război mondial.

În 1996, după inculparea sa, Karad¸ić a intrat în clandestinitate, apărat de o întreagă armată de luptători credincioşi. El ar fi beneficiat de protecţie inclusiv în cercurile politice de la Belgrad şi s-ar fi ascuns, de mai multe ori, în mânăstiri ortodoxe din Serbia. După încercările nereuşite ale forţelor NATO de a-l aresta, în jurul lui Karad¸ić s-a creat o adevărată legendă care a luat sfârşit marţi, 22 iulie, odată cu arestarea sa.

Sursă foto: www.blic.co.yu

Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close