Antena 3 CNN Externe Primele victime ale războiului din Osetia de Sud. Sute de oameni, morţi în Ţhinvali

Primele victime ale războiului din Osetia de Sud. Sute de oameni, morţi în Ţhinvali

Primele victime ale războiului din Osetia de Sud. Sute de oameni, morţi în Ţhinvali
08 Aug 2008   •   15:52

Sute de locuitori ai capitalei Osetiei de Sud, Ţhinvali, au fost ucişi de trupele georgiene, a anunţat preşedintele teritoriului independent Edouard Kokoďty, pentru Interfax. Georgia a pierdut controlul unei părţi din Ţhinvali, a declarat pentru AFP, purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne georgian.

Uniunea Europeană a anunţat vineri că lucrează la un acord de încetare a focului în Osetia de Sud şi a lansat un apel la încetarea imediată a confruntărilor în această regiune separatistă a Georgiei, informează AFP.

"Uniunea Europeană, menţinând legătura cu ansamblul protagoniştilor, lucrează la un acord de încetare a focului, în scopul de a preveni extinderea conflictului", a anunţat preşedinţia franceză a Uniunii Europene, într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.

Osetia de Nord a cerut Rusiei să acţioneze în conflictul dintre Georgia şi Osetia de Sud, agresiunea celor dintâi demonstrând adevăratul scop al autorităţilor de la Tbilisi, un genocid împotriva poporului oset.

Tancuri ruseşti se îndreaptă spre Osetia de Sud
Ruşii însă nu sunt pasivi, pentru că mai multe zeci de camioane care transportă material militar şi circa 20 de tancuri ruseşti se îndreaptă spre Osetia de Sud. AFP relatează că, de asemenea, aproximativ 30 de autocare aşteptau "voluntari" la ieşirea din Vladikavkaz, pentru a-i transporta spre zona de luptă. La rândul său, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a declarat că armamentul greu rusesc a şi intrat în regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud. Un număr de "150 de tancuri ruseşti, transportoare blindate de personal şi alte vehicule au intrat în Osetia de Sud", a declarat Saakaşvili într-o conferinţă de presă. "Aceasta este clar o intruziune pe teritoriul altei ţări. Avem tancuri ruseşti pe teritoriul nostru, avioane pe teritoriul nostru, în plină zi", a adăugat el.

Georgia acuză Rusia că a bombardat mai multe sate
Preşedintele georgian a făcut referire la avioanele ruseşti care vineri au bombardat mai multe ţinte pe teritoriul Georgiei. Trei avioane ruseşti Sukhoi-24 au pătruns vineri în spaţiul aerian al Georgiei. Unul dintre ele a lansat două bombe în apropierea secţiei de poliţie din Kareli", a declarat Shota Utiashvili, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne georgian, pentru AFP, făcând referire la un sat georgian în apropierea Osetiei de Sud.

Televiziunea de stat, Roustavi, a anunţat şi ea că un alt sat georgian, Gori, a fost bombardat de avioanele ruseşti, informează AFP. În acest context, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a anunţat că "forţele georgiene au doborât două avioane de vânătoare ruseşti deasupra teritoriului Georgiei". Totodată, el a anunţat faptul că a "mobilizat mii de rezervişti" şi a făcut apel la Federaţia Rusă să nu mai bombardeze "oraşele georgiene paşnice".

Rusia dezminte atacurile aeriene, dar ameninţă Georgia
De partea cealaltă, Rusia a dezminţit că forţele sale aeriene au atacat Georgia, şi a acuzat fostul stat sovietic de uciderea unor militari din forţele ruse de menţinere a păcii în Osetia de Sud. Şi această acuzaţie a fost ulterior dezminţită, de data aceasta de către Georgia. Totuşi, acţiunile georgienilor au atras furie din partea premierului rus Vladimir Putin. Acesta, aflat la Beijing cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, a avertizat Georgia că Rusia va adopta măsuri de retorsiune pe fondul violenţelor din Osetia de Sud.

Rusia este sprijinită şi de trupele cecene, care sunt pregătite să desfăşoare o misiune de menţinere a păcii în zona de conflict, dacă Moscova va lua o decizie în acest sens. Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a declarat că "în cazul în care conducerea politică a Rusiei decide să folosească divizii desfăşurate în Cecenia, atunci vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a asigura succesul acelei misiuni".

Capitala Osetiei de Sud, distrusă
De partea cealaltă, preşedintele Saakaşvili a anunţat că o mare parte a regiunii Osetia de Sud a fost deja "eliberată" şi este controlată de Georgia, care va deschide şi un coridor "pentru femei, copii şi cetăţeni paşnici care vor să părăsească Ţhinvali".

Reprezentantul autorităţilor republicii separatiste Osetia de Sud la Moscova, Dmitri Medoiev, a declarat însă pentru RIA Novosti că această eliberare este de fapt o distrugere. "Cinci localităţi care se află la frontiera cu Georgia au fost distruse complet şi sunt nivelate de şenilele tancurilor. Sub dărâmături s-ar putea să se afle oameni la Hetagurovo, Dmenisi, Muguti şi în alte două localităţi, în timp ce o mare parte din capitala Ţhinvali a fost distrusă", a declarat el.



15 morţi, în urma confruntărilor dintre georgieni şi separatiştii din Osetia de Sud
Conflictul a pornit după ce Rusia a avertizat că "nu va putea sta deoparte" dacă luptele dintre Georgia şi separatiştii din Osetia de Sud iau amploare. Tensiunea dintre Georgia şi separatiştii din Osetia de Sud, susţinuţi de Moscova, a degenerat joi în confruntări armate soldate cu 15 morţi. Trupele georgiene ocupaseră opt sate din apropierea capitalei republicii. Spre seară, totuşi, situaţia părea să se calmeze: preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a declarat încetarea focului. "Vă ofer o încetare imediată a focului şi începerea imediată a negocierilor. Confirm planul pe care vi l-am avansat acum doi-trei ani, care oferă o autonomie şi autoguvernare practic nelimitată pentru Osetia de Sud", a spus acesta.

Un mediator trimis de la Moscova a anunţat chiar începerea convorbirilor de pace, dar ştirea a fost dezminţită şi după doar câteva ore georgienii au schimbat tonul: "În ciuda apelului nostru la pace şi a încetării unilaterale a focului, separatiştii au continuat bombardarea satelor georgiene. Suntem nevoiţi să restabilim ordinea constituţională în regiune".

Trupele georgiene au încercuit capitala osetină, Ţhinvali. Din oraş s-au auzit explozii puternice şi, potrivit agenţiei Interfax, clădirea Parlamentului local a fost incendiată. Georgienii afirmă că nu doresc să ocupe oraşul, ci doar să "neutralizeze" forţele separatiste. Conflictul s-ar putea extinde: spre Osetia de Sud se îndreaptă sute de voluntari din cealaltă republică separatistă, Abhazia, şi din Osetia de Nord. "Decizia Georgiei arată că liderii acestei ţări nu sunt demni de încredere", a declarat mediatorul rus aflat la Tbilisi.

Consiliul de Securitate al ONU, întrunit la cererea Rusiei
Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit vineri la cererea Rusiei şi şi-a exprimat îngrijorarea referitor la agravarea situaţiei din regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, dar nu a reuşit să ajungă la un acord privind declaraţia care cere părţilor să renunţe la utilizarea forţei. "Regretăm că nu a fost posibil până acum să ajungem la un acord privind declaraţia Consiliului de Securitate pe această temă", a declarat adjunctul ambasadorului Marii Britanii la ONU, Karen Pierce, citat de Mediafax.

UE cere stoparea imediată a violenţelor
În acelaşi timp, Uniunea Europeană a recomandat tuturor părţilor implicate în conflict să pună capăt violenţelor. "Urmărim aceste evenimente cu foarte multă atenţie, suntem foarte preocupaţi de modul în care evoluează situaţia", a un oficial comunitar sub protecţia anonimatului. "Repetăm mesajul către toate părţile pentru a stopa imediat violenţele", a adăugat acesta, specificând că UE se află în contact cu partenerii săi internaţionali, inclusiv Rusia, Statele Unite, Georgia şi OSCE.

Tenisiunile dintre Georgia şi Osetia de Sud au izbucnit după destrămarea URSS
Tensiunile dintre Osetia de Sud şi guvernul georgian au izbucnit imediat după destrămarea Uniunii Sovietice, când Georgia şi-a obţinut independenţa faţă de Moscova. Cel mai sângeros moment al confruntărilor a fost războiul civil din 1991-1992 în care au murit peste 3.000 de oameni. Situaţia s-a calmat odată cu intervenţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa care a mediat negocierile de pace dintre Georgia şi Osetia de Sud.

Violenţele au izbucnit din nou în 2004 şi apoi în 2006. Anul trecut, autorităţile de la Tbilisi au încercat pentru prima dată să definească statutul Osetiei de Sud în cadrul republicii georgiene. A fost înfiinţată o comisie specială care să se ocupe de această problemă, dar autoproclamatul guvern din Osetia a refuzat să ia parte la această iniţiativă. Guvernul georgian a început apoi un program de reabilitare a zonei de conflict. În oraşele din republica separatistă care erau încă sub controlul autorităţilor de la Tibilisi au fost reparate străzile, s-au construit spitale, şcoli, magazine, bănci, parcuri şi cinematografe.

Există voci care afirmă că tensiunile sunt alimentate de Moscova care, neoficial, sprijină Osetia de Sud în lupta pentru independenţă. Se vehiculează chiar ipoteza că, după desprinderea de Georgia, separatiştii s-ar putea uni cu Osetia de Nord, o republică autonomă din cadrul Rusiei.

Foto: BBC

Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close