Antena 3 CNN Externe Primul discurs al lui Obama în faţa Congresului: Situaţia este extrem de gravă, dar SUA îşi vor reveni! (VIDEO)

Primul discurs al lui Obama în faţa Congresului: Situaţia este extrem de gravă, dar SUA îşi vor reveni! (VIDEO)

Primul discurs al lui Obama în faţa Congresului: Situaţia este extrem de gravă, dar SUA îşi vor reveni! (VIDEO)
Sursa foto: Barack Obama
25 Feb 2009   •   10:03

Situaţia este extrem de gravă, dar Statele Unite îşi vor reveni. Asigurările îi aparţin noului preşedinte american. Barack Obama a rostit primul său discurs în faţa Congresului de la învestirea sa în funcţie.
Obama a promis că va face publice costurile totale ale războaielor din Irak şi Afganistan dar, în ciuda crizei economice, nu s-a sfiit să anunţe că bugetul apărării va creşte.
Discursul noului preşedinte american din Congres s-a axat în special pe problemele de economie internă. Obama a dat asigurări că banii americanilor nu vor fi irosiţi şi toţi cei care primesc împrumuturi vor fi traşi la răspundere, indiferent de cum reacţionează Bursa.
"Wall Street s-ar putea să fie mai puţin afectată de o decizie care să le dea băncilor bani fără nimic în schimb, o decizie care să nu tragă pe nimeni la răspundere pentru deciziile nesăbuite. Dar o asemenea abordare nu va rezolva problema. Intenţionez să trag la răspundere băncile pentru împrumuturile pe care le primesc", a declarat preşedintele SUA.
Totodată, Barack Obama a promis să facă publice costurile totale ale războaielor pe care americanii le duc în Irak şi Afganistan. Transparenţa nu l-a împiedicat, însă, să anunţe că va creşte numărul de militari şi puşcaşi marini pentru a a ajuta forţele armate care luptă în cele două războaie.
"Pentru prima dată, asta va include costurile războaielor din Irak şi Afganistan. De şapte ani de zile, suntem un stat care poartă războaie. Nu vom mai ascunde costurile acestor războaie", a afirmat Obama.
Spre final, liderul de la Casa Albă a ţinut să-i liniştească pe americani. Obama a precizat că ţara se află într-o situaţie gravă dar situaţia se va îmbunătăţi.
"Impactul recesiunii este real şi se vede peste tot. Dar, deşi economia noastră este slăbită, încrederea noastră scade, deşi trăim vremuri dificile şi nesigure, în seara aceasta vreau ca fiecare american să ştie că ne vom redresa, ne vom reveni, iar Statele Unite ale Americii vor fi mai puternice ca niciodată", a mai declarat preşedintele american.
În ciuda discursului optimist, misiunea lui Barack Obama se anunţă destul de dificilă. El trebuie să pună pe picioare, spun economiştii, o ţară care a pierdut până acum 3,6 milioane de locuri de muncă din cauza crizei economice. Cifra este cea mai mare de după cel de-al doilea război mondial.

TRANSCRIPTUL PRIMULUI DISCURS SUSŢINUT DE BARACK OBAMA ÎN FAŢA CONGRESULUI(pdf)
Antena 3

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close