Antena 3 CNN Externe Punctul de Întâlnire. Terorismul rus din Ucraina, marca GRU şi FSB

Punctul de Întâlnire. Terorismul rus din Ucraina, marca GRU şi FSB

Punctul de Întâlnire. Terorismul rus din Ucraina, marca GRU şi FSB
Sursa foto: Foto: VideoNews
20 Iul 2014   •   19:45
Razboiul declansat de Rusia in estul Ucrainei a provocat cea mai mare tragedie civila din ultimul deceniu. 298 de morti intr-un avion Malaisyan Airlines doborât cu o racheta ruseasca lansata din zona de est controlata de Moscova si separatistii ei. 
 
Comunitatea internationala este stupefiata si revoltata de acest act terorist. Rusia se apropie de punctul culminant al izolarii sale depline pe plan international, in urma anexarii ilegale a peninsulei Crimeea si a sustinerii unui razboi de gherila in estul Ucrainei ce are ca scop ruperea acestui teritoriu si alipirea sa prin forta la Rusia. 
 
In ultimele luni, au existat din pacate si precedente grave. Avioane militare ale Ucrainei au fost doborite de rachetele separatistilor rusi. Doua avioane militare de transport, un avion de lupta si un elicopter militar sunt gravele atentate ce constituie un precedent al uciderii celor 298 de civili nevinovati in cursa Amsterdam-Kuala Lumpur. 
 
Igor Ivanovici Strelkov, alias Igor Girkin, este liderul gherilelor pro-ruse din Donbas, estul Ucrainei. 
 
Nascut in 1970 la Moscova, cetatean al Federatiei Ruse, este un fost (?) ofiter FSB si GRU, insarcinat cu operatiuni speciale in strainatate. Prezenta lui a fost confirmata de-a lungul timpului in razboiul din Transnistria impotriva populatiei romanesti, in Bosnia alaturi de comandouri sarbe, in Cecenia si apoi in Crimeea. 
 
Zeci de fotografii si filme il arata coordonind in estul Ucrainei liderii separatisti finantati si inarmati de Moscova. In estul Ucrainei sunt peste 4500 de membri ai unor forte paramilitare folosite de Rusia in diverse zone de razboi. 
 
El apare pe interceptarile facute de serviciile secrete de la Kiev in zona atacului asupra avionului in care au murit 298 de persoane : "Avionul a fost lovit!", spune Strelkov, "Uitati-va la petele negre, sunt parti ale avionului care zboara... a fost o explozie... uitati-va, uitati-va in spate la fum!".
 
Imediat dupa prabusirea avionului, Girkin a postat pe Twitter un mesaj plin de laude prin care isi asuma responsabilitatea pentru doborarea acestuia. In acel moment, se pare ca el credea ca a doborat un avion militar Antonov-26 care apartinea Aviatiei din Ucraina, spunand ca acesta a cazut in apropierea unei mine numita Progress.
 
"In zona Torez tocmai am doborat un avion An-26, care s-a prabusit undeva in zona minei Progress", a spus Girkin, adaugand: "V-am avertizat sa nu zburati pe cerul nostru". Mai tarziu, cand si-au dat seama ca s-a prabusit un avion cu civili, mesajele de pe Twitter au fost sterse.
 
Iar pentru ca bataia de joc a Rusiei ca continue si dupa tragedie, corpurile celor decedati nu pot fi autopsiate si recuperate de familii pentru inmormintare, cutiile negre au fost predate de separatist Moscovei, Rusia sterge la locul faptei toate urmele implicarii sale in acest act terorist de o gravitate fara precedent. 
 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close