Antena 3 CNN Externe Raport: Pakistan continuă să sprijine grupurile teroriste

Raport: Pakistan continuă să sprijine grupurile teroriste

Raport: Pakistan continuă să sprijine grupurile teroriste
22 Iun 2010   •   04:51

Pakistan continuă să sprijine grupurile militante subminând astfel eforturile coaliţiei în Afganistan şi crescând riscul unor atacuri teroriste în străinătate, potrivit unui raport al analiştilor de securitate.

Studul Rand Corporation, grup de cerecetare non-profit, arăta că SUA ar trebui să oprească ajutorul până ce Islamabad face progrese în atacarea insurgenţilor.

Dacă nu, se apreciază că organizaţiile jihadiste vor deveni din ce în ce mai capabile să exporte terorismul.

"O serie de reţele militante -inclusiv al-Qaeda, Lashkar-e-Taiba şi Jaish-e-Mohammad ? rămân ascunse în Pakistan şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa statului şi a regiunii," arăta Seth Jones, unul din autori.

"Pakistan şi-a folosit îndelung sprijinul pentru grupurile militante ca instrument de politică externă, aşa că finalizarea acestei practici va cere timp."

De altfel, determinarea Pakistanului de a aborda grupurile extremiste a fost pusă adesea la îndoială.

Grupuri precum Lashkar-e-Taiba îşi au rădăcinile în conflictului Pakistanului cu India spentru Kaşmir. Altele au fost alimentate de Islamabad pentru a lupta cu ocupaţia sovietică din Afganistan în anii 80.

Guvernul paksitanez este presat să lanseze o ofensivă militară în Waziristan de Nord, sediul reţelei Haqqani, unul dincele mai periculoase grupuri care operează în Afganistan.

Luna trecută, secretarul american de stat Hillary Clinton susţinea că oficiali pakistanezi ar şti unde se află Osama bin Laden. De atunci însă, tonul american a fost mai scăzut.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close