Antena 3 CNN Externe Raport: SUA finanţează insurgenţa afgană

Raport: SUA finanţează insurgenţa afgană

Raport: SUA finanţează insurgenţa afgană
23 Iun 2010   •   04:57

 

Contractorii privaţi de securitate ce protejează convoaiele bazelor militare americane din Afganistan plătesc milioane de dolari în "mite de trecere " talibanilor şi altor grupuri de insurgenţi pentru a putea merge pe drumurile afgane, arăta o anchetă a Congresului american.

Plăţile, ce sunt suportate de guvernul american, ajută de fapt la finanţarea inamicului SUA şi readuc în discuţie dependenţa de contractorii privaţi, care depăşesc numărul trupelor americane, din Afganistan , 130.000 la 93.000.

Autorul raportului a calificat descoperirile anchetei de şase luni a fi "şocante."

"Această practică a alimentat o reţea de comandanţi războinici, oficiali afgani corupţi, insurgenţi şi alţii ," scria parlamentarul John Tierney , preşedinte al comisiei de securitate naţională şi afaceri externe.

"Sistemul nu numai că este împotriva regulamentului departamentului apărăriii şi reglementărilor mandatate de Congres, dar şi pare să supună unui risc strategia americană de a-şi atinge scopurile în Afganistan ."

Preocupări privind faptul dacă SUA alimentează corupţia extinsă din Afganistan au existat de mult timp, dar doar în această lună, Michele Flournoy , subsecretarul apărării şi generalul David Petraeus , şeful Comandamentului Central al SUA, au creat o comisie care să ancheteze efectele.

Aproape fiecare companie din raport este asociată cu oficiali afgani de top, inclusiv preşedintele Hamid Karzai, ministrul apărării, un guvernator şi unoficial al armatei.

 

Una din aceste companii, Host Nation Trucking , transportă circa 70 procente din toate mărfurile trupelor americane staţionate în 200 de baze, cu 6-8.000 de livrări pe lună.

Contractul de 2,16 miliarde de dolari cere HNT să îşi asigure propria securitate, dar nu se prevede o supraveghere a modului cum se realizează acest lucru.

Anchetatorii au aflat că HNT a contractat alte companii pentru a transporta marfa, dar doar una din ele are de fapt camioane. Celelalte angajează afgani local, ale căror steaguri poartă uneori steagul american.

Camionagii plătesc şi 1500 de dolari per camion "aproape fiecărui guvernator, şef de poliţie, unitate militară al căror teritoriu este traversat" în drum spre baza americană, arată raportul american.

 

"Departamentul Apărării a fost în mare parte orb la consecinţele strategice ale lanţului său de livrare prin contractele sale. Logistica armatei SUA nu ştie ce se întâmplă cu camioanele lor şi practic nu înţelege cum este asigurată securitatea," se subliniază.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close