Antena 3 CNN Externe Raul Castro. Cuba este gata de dialog, pe orice temă, cu Statele Unite

Raul Castro. Cuba este gata de dialog, pe orice temă, cu Statele Unite

Raul Castro. Cuba este gata de dialog, pe orice temă, cu Statele Unite
Sursa foto: Raul Castro
18 Apr 2009   •   15:05

Preşedintele american Barack Obama a întins mâna Cubei în discursul de la summitul Americilor de pe insula Trinidad. Cuba nu este invitată la summit, dar Obama a avut o întâlnire cu aliatul Havanei - preşedintele venezuelan Hugo Chavez.

Cuba nu participă la summit deoarece a fost exclusă din Organizaţia Statelor Americane în 1962, după ce Uniunea Sovietică a adus pe insulă rachete nucleare, ulterior retrase. Dar în ultimele zile au apărut semne clare de reconciliere.

Liderul cubanez Raul Castro a reacţionat favorabil la decizia preşedintelui Obama de a atenua embargoul impus Cubei. ?Suntem gata să discutăm despre tot: drepturile omului, libertatea presei, prizonierii politici - totul, totul, tot ce vor ei să discutăm, dar numai de pe poziţii egale?, a precizat el.

Chiar înaintea deschiderii summitului, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane a propus reintegrarea Cubei: ?Ceea ce propun este ceva într-adevăr simplu, şi anume eliminarea, anularea rezoluţiei din 1962?.

Deşi Hugo Chavez, aliatul Cubei, ameninţa că se va opune declaraţiei finale a summitului, întâlnirea sa cu preşedintele Obama a fost foarte prietenoasă. Dar un alt aliat al Havanei, liderul nicaraguan Daniel Ortega, fost comandant al gherilei comuniste, a acuzat Statele Unite de colonialism şi represiune. Ortega a citit o scrisoare a lui Fidel Castro despre invazia eşuată a Cubei, organizată de americani în 1961.

Venerabilul lider cubanez a încurcat, însă, datele: ?Daniel, preşedintele Obama s-a născut la 4 august 1961. Avea trei luni şi jumătate când am obţinut victoria de la Playa Giron, la 19 aprilie din acelaşi an. Evident că nu poartă nicio răspundere pentru acel eveniment istoric.?

De fapt, Obama nici nu se născuse în momentul invaziei. Preşedintele american s-a făcut că nu observă greşeala şi a risipit tensiunea cu o glumă. ?Sunt recunoscător preşedintelui Ortega pentru că nu mă acuză de lucruri care s-au întâmplat când aveam trei luni?, a replicat el. Pe un ton mai serios, preşedintele american a propus Cubei ?un nou început? în relaţiile bilaterale: ?Ştiu că avem de străbătut o cale lungă, pentru a depăşi decenii de neîncredere. Dar sunt unii paşi de importanţă critică pe care-i putem face spre ziua de mâine?.

Deşi se spune că ar fi dependent de prompter, Obama s-a abătut de la textul scris pentru a sublinia că Statele Unite nu pot fi, totuşi, acuzate de toate relele de pe continent. ?Cu toţii avem răspunderea de a ne schimba şi de a privi spre viitor?, a spus preşedintele.

Antena 3

×
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close