Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 692. Zelenski și Blinken au discutat la Davos despre cum se poate apăra Ucraina în războiul cu Rusia.

Război în Ucraina, ziua 692. Zelenski și Blinken au discutat la Davos despre cum se poate apăra Ucraina în războiul cu Rusia.

Război în Ucraina, ziua 692. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat, marți, la Davos, despre cooperarea în domeniul apărării. Dialogul a pus accent pe apărarea aeriană și pe armamentul cu rază lungă de acțiune.

Război în Ucraina, ziua 692. Zelenski și Blinken au discutat la Davos despre cum se poate apăra Ucraina în războiul cu Rusia.
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Ian 2024   •   16:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Două persoane rănite în urma unui atac al rușilor în Herson
  • Orban spune că acordarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei ar încălca interesele UE
  • Camionagiii polonezi ajung la un acord cu guvernul și acceptă să pună capăt blocadei
  • Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Jens Stoltenberg la Davos
  • Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
  • Volodimir Zelenski a cerut un summit de pace în Elveția
  • Stare de urgență în orașul Voronej din Rusia după atacul cu drone al armatei ucrainene
  • Dmitro Kuleba a cerut Congresului SUA să ajute în continuare militar Ucraina
  • Rușii atacă districtul Nikopol cu drone și artilerie
  • Un document clasificat al armatei germane arată posibilitatea unei escaladări a războiului împotriva NATO
  • Noul acord de securitate al Canadei cu Ucraina urmează să fie aprobat de biroul președintelui Ucrainei
  • Serviciile secrete ucrainene: rușii asamblează aproximativ 350 de drone Shahed pe lună
  • Rusia a transmis o reacție privind discuțiile despre pace purtate la Davos

Update 21:14 Forțele rusești au lovit satul Tiahynka din regiunea Herson, rănind două persoane, după cum a raportat Oleksandr Prokudin, guvernatorul regional.

De când forțele ucrainene au eliberat Hersonul și alte așezări regionale de pe malul vestic al râului Dnipro în noiembrie 2022, Rusia continuă să lovească puternic zona, provocând multiple victime civile.

O femeie de 42 de ani și un bărbat de 38 de ani se plimbau pe o stradă din Tiahynka când satul a fost lovit de Rusia, potrivit lui Prokudin.

Locuitorii au fost spitalizați după ce au suferit răni provocate de șrapnel, a precizat oficialul pe Telegram.

Tiahynka se află la aproximativ 40 de kilometri est de capitala regională, Herson.

Update 19:00 Premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat din nou opoziția față de planul Uniunii Europene de a angaja 50 de miliarde de euro pentru patru ani de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina, afirmând că ajutorul acordat Ucrainei nu ar trebui să "afecteze bugetul UE".

El a declarat că nu se opune, în principiu, ajutorării Ucrainei, dar a subliniat că "trebuie să o facem într-un mod care să nu afecteze bugetul UE".

"Dar a da 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru patru ani în avans este o încălcare a suveranității UE și a intereselor naționale. Nici măcar nu știm ce se va întâmpla peste un sfert de an", a adăugat Orban.

El a precizat că ajutorul financiar pentru Ucraina trebuie să fie separat de bugetul UE și să se bazeze pe venitul național brut al fiecărei țări.

"Dacă Bruxelles-ul acceptă acest lucru, atunci va exista un ajutor pentru Ucraina, în afara bugetului. Dacă nu, atunci voi fi trist să opresc acest proces", a spus Orban.

Update 17:00 Volomir Zelenski, președintele Ucrainei, și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat, marți, la Davos, despre cooperarea în domeniul apărării. Dialogul a pus accent pe apărarea aeriană și pe armamentul cu rază lungă de acțiune.

Zeleneski i-a informat pe oficialii americani prezenți la Davos despre situația de pe câmpul de luptă, ce planuri are țara sa pentru 2024 și care ar putea fi mijloacele prin care acestea ar putea fi duse la îndeplinire.

Președintele ucrainean mai susține că țara sa își intensifică eforturile privind creșterea producției militare interne, pentru ca Ucraina să nu mai depindă atât de mult de partenerii externi, care au propriile probleme.

"Am subliniat faptul că o mai mare cooperare în domeniul apărării și o mai mare producție vor spori autonomia Ucrainei, reducând în același timp dependența sa de ajutorul militar și financiar străin", a scris Zelenski pe rețeaua de socializare X.

Update 16:08 Camionagiii polonezi au ajuns la un acord cu Varșovia și vor pune capăt blocadei la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina până la 1 martie. Aceasta este data la care acordul va intra în vigoare, a anunțat ministrul polonez al Infrastructurii, Dariusz Klimczak, în cadrul unei conferințe de presă.

Camionagii polonezi au blocat trei puncte de trecere cu Ucraina din noiembrie 2023, în semn de protest față de liberalizarea de către UE a normelor de tranzit pentru camionagii ucraineni, provocând cozi masive la graniță și având un impact negativ asupra economiei ucrainene.

Alte discuții sunt în curs de desfășurare, iar succesul acestora va determina dacă camionagiii își vor relua protestul în martie. Acordul se referă la trei puncte de trecere a frontierei: Korczowa-Krakivets, Hrebenne-Rava-Ruska și Dorohusk-Yahodyn.

Update 13:30. Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Jens Stoltenberg la Davos

În cadrul întâlnirii de marți, de la Davos cu secretarul general al NATO președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a informat pe Jens Stoltenberg despre atacurile masive rusești și a subliniat importanța consolidării sistemului de apărare aeriană ucraineană, relatează Ukrinform.

„Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg au discutat despre situația de pe câmpul de luptă. Președintele ucrainean a informat despre bombardarea masivă rusă a orașelor și comunităților ucrainene care a avut loc recent. Șeful statului a subliniat importanța consolidării în continuare a sistemului de apărare aeriană ucraineană. Părțile au discutat și despre alte nevoi de apărare ale Ucrainei”, se arată în mesajul administrației prezidențiale din Ucraina.

Update 11:20. Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, joi, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 372.090 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 1.110 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 6.113 de tancuri, 11.358 de blindate, 8.801 de sisteme de artilerie, 331 de avioane, 324 de elicoptare și 6.877 de drone.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.01.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Luni, 15 ianuarie 2024

Update 10:00. Volodimir Zelenski a cerut un summit de pace în Elveția

Elveția a acceptat să găzduiască un summit global pentru pace la solicitarea lui Volodimir Zelenski.

Elveția a acționat anterior ca mediator în conflicte și ar putea să ajute la găsirea unei soluții pentru razboiul pornit de Rusia in februarie 2022, a spus liderul ucrainean.

Însă nici el, nici președintele Elveției nu au oferit detalii despre când sau unde ar putea avea loc summitul. Volodimir Zelenski se află in Elvetia, unde ar urma sa se intalneasca cu alti lideri mondiali la Forumul Economic Mondial de la Davos.

”Îi sunt recunoscător președintei și echipei sale pentru acordul prin care echipele noastre vor începe să se pregătească pentru Summitul global pentru pace la nivel înalt din Elveţia.

Acest summit este menit să infuzeze energia necesară în tot ceea ce s-a realizat deja și să stabilească faptul că sfârșitul războiului trebuie să fie unul corect, iar restaurarea forței dreptului internațional - completă. Elveția este partenerul nostru în acest sens”, a declarat Volodimir Zelenski.

Update 09:15. Stare de urgență în orașul Voronej din Rusia după atacul cu drone al armatei ucrainene

Primarul orașului Voronej, din sudul Rusiei, a declarat marți stare de urgență după ce oficialii au declarat că un atac cu drone a fost lansat de Ucraina, care a avariat mai multe clădiri și a rănit un copil.

Oamenii din cel puțin un bloc au fost evacuați la o școală din apropiere după ce resturi de drone au provocat un mic incendiu și au aruncat în aer ferestrele, a declarat primarul Vadim Kstenin pe Telegram, scrie Mediafax.

Update 08:00. Dmitro Kuleba a cerut Congresului SUA să ajute în continuare militar Ucraina

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a avertizat că „timpul se scurge” pentru ca actualul Congres al SUA să adopte un nou acord de finanțare militară a Ucrainei, adăugând totodată că, și în condițiile în care se vor epuiza armele, ucrainenii se vor „lupta cu lopeți”, relatează Ukrainska Pravda.

Dmitro Kuleba a spus că mai mulți bani pentru Ucraina ar putea contribui la evitarea unei confruntări directe între NATO și Rusia, în care trupele americane vor fi forțate să intervină.

„Dacă Occidentul nu poate opri Rusia în Ucraina, cine altcineva se poate opri în alte părți ale lumii? Chiar dacă rămânem fără arme, ne vom lupta cu lopeți, pentru că este în joc existența acestei națiuni”, a spus Dmitro Kuleba la ABC News.

Presat de ideea că Ucraina va trebui într-o zi să negocieze cu Rusia, Kuleba a exclus orice discuții cu regimul Putin până când Ucraina va fi într-o poziție mult mai puternică pe câmpul de luptă.

El a recunoscut că armata rusă și-a „învățat lecțiile” și acum este „mult mai potrivită pentru acest război”, dar a prezis „mai multe înfrângeri” pentru Rusia în acest an.

În ultimele săptămâni, trupele ruse au devenit mai încrezătoare pe câmpul de luptă, confiscând zone mici de teritoriu din estul Ucrainei în jurul orașului Avdiyivka, pentru care au loc lupte.

Totuși, ministrul de externe al Ucrainei a spus că succesele „minimale” ale Rusiei au avut un „preț extrem de mare” și a respins ideea că Rusia are acum mâna de sus pe câmpul de luptă.

Administrația Joe Biden și republicanii din Congresul SUA nu au ajuns la un acord de finanțare mai larg, care ar include o asistență suplimentară de securitate de 60 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei.

Alte cinci persoane au fost prinse în dărâmăturile unei clădiri avariate în urma atacului, a anunțat guvernatorul Vadym Filashkin.

Echipele de salvare lucrează la fața locului pentru a îndepărta molozul.

Potrivit lui Filashkin, forțele ruse au lansat două bombe aeriene ghidate împotriva satului și au lansat o rachetă împotriva etajului al treilea al unei clădiri, prăbușind intrarea acesteia.

"Acesta este un alt atac cinic al Rusiei asupra populației civile", a scris Filashkin pe Telegram, potrivit publicației The Kyiv Independent.

Satul New York se află în comunitatea Toretsk, aflată în prima linie de front, o țintă obișnuită a loviturilor rusești.

Război în Ucraina, 15 ianuarie 2024 | Fermierii români blochează camioanele la două puncte de control de la granița cu Ucraina

Război în Ucraina, 14 ianuarie 2024 | Planul lui Vladimir Putin pentru a suplimenta efectivele de pe frontul din Ucraina

Război în Ucraina, 13 ianuarie 2024 | Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica

Război în Ucraina, 12 ianuarie 2024 | Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord de securitate "fără precedent"

Război în Ucraina, 11 ianuarie 2024 | Ruşii au lovit cu rachete un hotel din Harkov. 13 răniţi, printre care şi un jurnalist turc

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close