Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 690. Planul lui Vladimir Putin pentru a suplimenta efectivele de pe frontul din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 690. Planul lui Vladimir Putin pentru a suplimenta efectivele de pe frontul din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 690. Strategie de ultim moment a lui Vladimir Putin pentru a suplimenta efectivele care luptă pe frontul din Ucraina! Autoritățile ruse au oprit încălzirea din închisori pentru a-i determina pe deținuți să plece pe front.

Război în Ucraina, ziua 690. Planul lui Vladimir Putin pentru a suplimenta efectivele de pe frontul din Ucraina
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Ian 2024   •   15:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Este puțin probabil să existe pace în Ucraina cel puțin până în mai 2025
  • Ministrul de externe al Coreei de Nord va vizita Rusia
  • Ucraina acuză Rusia de folosirea pe front a unui gaz lacrimogen interzis
  • Planul lui Vladimir Putin pentru a suplimenta efectivele de pe frontul din Ucraina
  • Șeful armatei ucrainene a inspectat în ultimele zile linia frontului
  • O unitate de pompieri din regiunea Herson, lovită de o dronă
  • Rușii au pierdut 370.000 de soldați în Ucraina, potrivit Kievului
  • Armata rusă susține că a respins atacul forțele ucrainene dintr-o zonă a frontului din Kupiansk
  • Ucrainenii au dezactivat în aer zeci de rachete rusești
  • General ucrainean: Rușii și-au concentrat atacurile asupra regiunii Donețk
  • Ucraina, atacată de 40 de rachete și drone rusești
  • Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
  • Explozie puternică la Berdiansk
  • 89 de confruntări pe front în ultima zi

Update 22:00 Este puțin probabil să existe pace în Ucraina cel puțin până în mai 2025, iar discuțiile constructive la Davos privind încheierea conflictului nu vor fi posibile deoarece nicio delegație rusă nu va participa, a declarat magnatul rus Oleg Deripaska.

Președintele rus Vladimir Putin a trimis mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanșând cea mai mare confruntare între Occident și Moscova de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Secretarul de stat american Antony Blinken, președintele francez Emmanuel Macron și lideri cheie din Orientul Mijlociu vor participa săptămâna viitoare la Forumul Economic Mondial, ceea ce va plasa discuțiile pentru a pune capăt războaielor din Gaza și Ucraina în fruntea agendei elitei mondiale.

"Este păcat că o discuție constructivă despre situația din Ucraina nu va avea loc", a declarat Deripaska într-o postare pe aplicația Telegram.

Update 20:00 Acordul de securitate dintre Ucraina și Marea Britanie oferă Kievului încredere în lupta cu Rusia, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a declarat că Kievul va continua să colaboreze cu partenerii săi europeni pentru a asigura dezvoltarea securității țării și aderarea la NATO

"Acordul de securitate dintre Ucraina și Marea Britanie ne oferă încredere în timp ce ne apărăm împotriva agresiunii rusești și pune bazele unor poziții de securitate puternice până la aderarea Ucrainei la NATO", a declarat el pe X.

"Regatul Unit este prima țară cu care am ajuns la un astfel de acord de securitate. Vom continua să lucrăm cu alți parteneri pentru a asigura dezvoltarea securității noastre. Facem Ucraina mai puternică pas cu pas".

Update 18:00 Ministrul de externe al Coreei de Nord va vizita Rusia în această lună în cadrul unei întâlniri despre care se spune că ar avea legătură cu vânzările de arme între Pyongyang și Moscova.

Ministrul de externe Choe Son Hui va vizita Moscova între 15 și 17 ianuarie, după ce a fost invitată de omologul său rus Serghei Lavrov, potrivit presei de stat chineze.

Rusia a folosit rachete nord-coreene în timpul uneia dintre cele mai recente lovituri în masă împotriva orașelor ucrainene, potrivit oficialilor din această țară.

În aceeași zi, Washingtonul a sancționat trei companii rusești și o persoană implicată în furnizarea și testarea rachetelor balistice din Coreea de Nord.

Update 15:45. Ucraina acuză Rusia de folosirea pe front a unui gaz lacrimogen interzis

Ucraina acuză Rusia că utilizează un explozibil ce conţine componente interzise împotriva soldaţilor ucraineni aflaţi în tranşee, a anunţat duminică Statul major al armatei ucrainene, relatează DPA.

Kievul afirmă că de la începutul războiului au fost consemnate 626 de astfel de cazuri, dintre care 51 numai de la 1 ianuarie acest an.

Explozibil ce conţine gaz iritant CS, cunoscut şi ca gaz lacrimogen, a fost lansat din drone sau lansat de artilerie.

Folosirea acestui gaz în război este interzisă de Convenţia ONU privind Armele Chimice, document care a fost semnat şi de Rusia.

Acuzaţiile ucrainene nu au putut fi verificate în mod independent, menţionează DPA.

Potrivit Institutului american pentru studiul războiului (ISW), întrucât soldaţii ucraineni sunt dotaţi cu echipament de protecţie împotriva armelor chimice, biologice şi nucleare, gazul lacrimogen nu îi afectează grav. Totuşi, purtarea măştii de gaze este un impediment în timpul luptelor.

Update 15:00. Planul lui Vladimir Putin pentru a suplimenta efectivele de pe frontul din Ucraina

Strategie de ultim moment a lui Vladimir Putin pentru a suplimenta efectivele care luptă pe frontul din Ucraina! Autoritățile ruse au oprit încălzirea din închisori pentru a-i determina pe deținuți să plece pe front. În condițiile în care tempersturile în unele zone din Rusia au ajuns la -35 de grade Celsius, tot mai mulți deținuți cer să fie înrolați, scrie publicația germană Bild.

Mai mult decât atât, femeile aflate în detenție sunt recrutate din ce în ce mai des, astfel că peste 1.000 de rusoaice ar lupta în prezent pe frontul din Ucraina.

Update 13:15. Șeful armatei ucrainene a inspectat în ultimele zile linia frontului

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al armatei ucrainene împreună cu șeful Statului Major General Serhi Șaptala au petrecut ultimele zile pe linia frontului, lucrând în zonele de responsabilitate ale grupurilor operațional-strategice „Tavria” și „Odesa”.

„Am desfășurat o muncă fructuoasă cu comandanții direcțiilor și comandanții brigăzilor care îndeplinesc sarcini în regiunea Donețk, regiunea Herson și Zaporojie”, a transmis Valeri Zalujnîi.

În urma studierii situației de pe front, s-a convenit asupra măsurilor de creștere a eficienței utilizării trupelor, „ținând cont de resursele disponibile și de situația operațională”.

Update 12:00. O unitate de pompieri din regiunea Herson, lovită de o dronă

În regiunea Herson, rușii au atacat cu o dronă kamikaze o unitate de pompieri din satul Stanislav, în urma căreia patru pompieri au fost răniți, a anunțat pe Telegram, Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale Herson.

„Rușii au atacat departamentul local de pompieri din Stanislav cu o dronă kamikaze. Patru pompieri au fost răniți. Au fost diagnosticați cu contuzii, leziuni explozive și cranio-cerebrale”, a notat Oleksandr Prokudin.

Update 10:00. Rușii au pierdut 370.000 de soldați în Ucraina, potrivit Kievului

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, duminică, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 370.000 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 840 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 6.075 de tancuri, 11.302 de blindate, 8.747 de sisteme de artilerie, 329 de avioane, 324 de elicoptere și 6.861 de drone.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 14.01.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Sâmbătă, 13 ianuarie 2024

Update 09:00. Armata rusă susține că a respins atacul forțele ucrainene dintr-o zonă a frontului din Kupiansk

Grupul de trupe rusești „Vest” a anunțat că în direcția Kupiansk au fost respinse trei contraatacuri ale grupurilor de asalt ale brigăzilor 30, 60 și 115 mecanizate ale Armatei Ucrainene din zona Sinkovka, regiunea Harkov, relatează agenția rusă Interfax.

„Ca urmare a acțiunilor coordonate, inamicul a fost forțat să se retragă în direcția sud-vest”, a declarat Serghei Zibinski, șeful centrului de presă al grupului de vest. Potrivit acestuia, un grup de recunoaștere al unei brigăzi speciale a distrus o stație ucraineană de război electronic.

„În total, pierderile inamicelor în această direcție s-au ridicat la: aproximativ 35 de militari, un tanc T-64, o montură de artilerie autopropulsată Krab, un obuzier M777 de 155 mm, un vehicul aerian fără pilot, două mortiere și un centru de control pentru vehicule aeriene fără pilot, precum și un depozit de muniție al brigăzilor 27 de avioane din zona Volchansk”, a spus Serghei Zibinski.

Update 08:30. Ucrainenii au dezactivat în aer zeci de rachete rusești

Dezactivarea a cel puțin 20 de rachete cu ajutorul „contramăsurilor active prin intermediul războiului radio-electronic” ar putea fi un punct de cotitură în capacitățile Ucrainei de război radio-electronic, a notat Institutul pentru Studiul Războiului ( ISW )

Analiștii militari spun că forțele ucrainene au fost de obicei creditate cu dezactivarea dronelor rusești, dar nu și a sistemelor de rachete.

ISW a evaluat anterior că noua campanie de lovituri a Rusiei împotriva Ucrainei și adaptarea Kievului la contracararea noilor sisteme de atac rusești fac parte dintr-o cursă tactică și tehnologică mai amplă de „apărare” între aviația pe rază lungă și capacitățile de apărare aeriană. 

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Yuri Ignat, a remarcat că atacul rusesc cu rachete din 13 ianuarie a fost similar cu atacul pe care l-au efectuat forțele ruse la 8 ianuarie, dar și alte dăți. 

Institutul pentru Studierea Războiului consideră că declarația lui Yuri Ignat indică faptul că forțele ucrainene pot recunoaște modele în loviturile repetate ale Rusiei și, în consecință, să inoveze și să se adapteze la acestea.

Un bărbat a fost rănit în urma bombardamentelor rusești de sâmbătă asupra unui district din regiunea Herson, potrivit autorităților locale.

Trupele rusești au bombardat zona Beryslav în jurul orei 16.30, potrivit agenției de presă de stat Ukrinform.

"Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost trimis la spital. El are o rană de șrapnel la spate. Acum, medicii operează victima", a declarat autoritatea locală pe Telegram.

Aceasta survine după alte răniri raportate sâmbătă în Herson, când un rezident în vârstă de 54 de ani a fost rănit în urma unui atac cu drone sâmbătă, iar poliția a salvat o femeie de 74 de ani din dărâmăturile unei clădiri.

Război în Ucraina, 13 ianuarie 2024 | Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica

Război în Ucraina, 12 ianuarie 2024 | Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord de securitate "fără precedent"

Război în Ucraina, 11 ianuarie 2024 | Ruşii au lovit cu rachete un hotel din Harkov. 13 răniţi, printre care şi un jurnalist turc

Război în Ucraina, 10 ianuarie 2024 | NATO anunță că va continua să ajute Ucraina 

Război în Ucraina, 9 ianuarie 2024 | Rușii lovesc Hersonul, au loc explozii în diferite districte | O unitate medicală a fost avariată

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close