Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 685. Rușii lovesc Hersonul, au loc explozii în diferite districte | O unitate medicală a fost avariată

Război în Ucraina, ziua 685. Rușii lovesc Hersonul, au loc explozii în diferite districte | O unitate medicală a fost avariată

Război în Ucraina, ziua 685. Rușii au lovit orașul Kherson marți după-amiaza. Exploziile au răsunat în diferite cartiere ale orașului.

Război în Ucraina, ziua 685. Rușii lovesc Hersonul, au loc explozii în diferite districte | O unitate medicală a fost avariată
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Ian 2024   •   16:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Premierul belgian îi promite lui Zelenski să sporească sprijinul pentru Ucraina
  • Raportul Statului Major General: Situație dificilă în estul și sudul Ucrainei
  • Zelenski a discutat cu președintele polonez despre blocada de la frontieră și "garanții de securitate"
  • Președintele României și Zelenski au discutat despre prioritățile pentru 2024
  • Peste 1.000 de sate și orașe din Ucraina au rămas fără electricitate din cauza condițiilor de iarnă
  • Parlamentul ucrainean a primit, până în dimineața zilei de 9 ianuarie, cinci proiecte de lege privind mobilizarea
  • Țările baltice s-au numărat printre cei mai fermi susținători ai Ucrainei de la începerea războiului
  • Ucraina a respins atacuri cibernetice masive ale Rusiei asupra sistemelor de plată ale statului pentru a doua săptămână consecutivă
  • Ucraina are un deficit de rachete ghidate antiaeriene
  • Polonia a reținut o femeie din Belarus sub suspiciunea de spionaj și de furnizare către serviciile de securitate belaruse de informații despre diaspora din Polonia
  • Incident tragic în cadrul unui exercițiu militar rus
  • Serviciile secrete militare susțin că au capturat date clasificate ale producătorului rus de drone
  • Olaf Scholz: ”Livrările de arme planificate către Ucraina ale majorităţii statelor UE nu sunt suficiente

Update 22:40 Marți, președintele Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu Alexander De Croo, prim-ministrul Belgiei, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2024.

Premierul belgian a precizat că discuția sa cu Zelenski a avut loc înainte de summitul UE din 1 februarie, în cadrul căruia se așteaptă să se ia o decizie privind un program de patru ani și 50 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei.

"UE își va intensifica în continuare sprijinul pentru Ucraina. Vom continua să ne apropiem economiile și popoarele în timp ce Ucraina va progresa pe calea aderării. Suntem alături de voi, acum și în viitor", a scris el.

Update 21:28 Situația operațională din estul și sudul Ucrainei rămâne dificilă: armata rusă folosește în mod activ avioane tactice și drone FPV, desfășurând operațiuni de asalt cu sprijinul vehiculelor blindate.Potrivit raportului, 64 de confruntări de luptă au avut loc pe linia frontului în ultima zi.

În total, rușii au lansat un atac cu rachete și 29 de lovituri aeriene, trăgând de 17 ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate.

Atacurile rusești s-au soldat cu victime și răniți în rândul civililor. Clădiri rezidențiale și de apartamente private, precum și alte infrastructuri civile, au fost distruse și avariate.

Situația operațională pe fronturile Volyn și Polissia a rămas neschimbată. Nu au fost detectate semne de formare a unor grupuri ofensive. Unitățile desemnate ale forțelor armate belaruse îndeplinesc sarcini în zonele de la granița cu Ucraina.

În ultimele luni, Kievul și Varșovia s-au confruntat cu o serie de provocări în relațiile lor, de la embargoul impus de Polonia asupra importurilor de produse agricole ucrainene până la blocarea frontierei de către transportatorii polonezi.

Săptămâna trecută, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a anunțat contacte cu Polonia "la toate nivelurile" pentru a rezolva problemele bilaterale.

Update 20:15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut marți o convorbire telefonică cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Polonia pentru sprijinul acordat în deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. Cei doi președinți au discutat, de asemenea, despre sprijinul financiar și politic al UE pentru Kiev.

Liderii au abordat, de asemenea, chestiuni bilaterale. "Frontiera noastră comună ar trebui să fie o adevărată frontieră europeană. O frontieră a unității. Nu ar trebui să existe granițe între popoarele noastre", a declarat Zelenski.

Cei doi președinți au discutat și despre viitorul summit NATO de la Washington și despre cooperarea în domeniul apărării, inclusiv despre aderarea Poloniei la declarația comună a liderilor Grupului celor Șapte privind angajamentele de securitate pentru Ucraina.

Update 17:57 Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au avut o conversație strategică și au convenit asupra priorităților de cooperare pentru anul 2024.

Președintele României a declarat, pe X, că a avut o discuție "foarte bună și aprofundată" cu Zelenski.

"Am discutat despre situația de securitate, continuarea sprijinului pe mai multe niveluri pentru Ucraina și prioritățile bilaterale pentru 2024, inclusiv despre activitatea noastră comună pentru dezvoltarea unui parteneriat strategic solid România-Ucraina și continuarea agendei noastre pragmatice", a precizat Iohannis.

Oficialii ucraineni nu au transmis încă informații despre această conversație.

Rolul României ca țară de tranzit pentru exporturile ucrainene a crescut în ultimul an.

La 10 septembrie, președintele ucrainean a efectuat prima sa vizită oficială în România de la începutul războiului pe scară largă, iar Kievul și Bucureștiul au semnat o declarație de cooperare în domenii cheie.

În urma discuțiilor, Zelenskyy a indicat că România a fost de acord să ajute Ucraina în ceea ce privește nevoile de artilerie și apărare aeriană.

Update 16:22 ”Rușii au lovit Hersonul cu diferite tipuri de arme. Exploziile au răsunat în diferite cartiere ale orașului”, a scris Roman Mrochko, șeful administrației militare din regiunea Herson, pe Telegram.

Mrochko a declarat că o unitate medicală a fost avariată. Nicio persoană nu a fost rănită.

Update 14:30. Peste 1.000 de sate și orașe din Ucraina au rămas fără electricitate din cauza condițiilor de iarnă. Ukrenergo a anunțat că a fost iar nevoită să ceară ajutor din România

Update 13:30. Parlamentul ucrainean a primit, până în dimineața zilei de 9 ianuarie, cinci proiecte de lege privind mobilizarea, a declarat deputatul Iaroslav Zhelezniak, potrivit Kyiv Independent. Este vorba de proiectul original prezentat de guvern și de patru variante propuse de parlamentari, a precizat el.

Update 12:30. Țările baltice s-au numărat printre cei mai fermi susținători ai Ucrainei de la începerea războiului în contextul propriei istorii turbulente cu Rusia însă Estonia promite acum că va aloca anual un procent din PIB pentru susținerea militară a Kievului.

Update 11:30. Ucraina a respins atacuri cibernetice masive ale Rusiei asupra sistemelor de plată ale statului pentru a doua săptămână consecutivă, a declarat marți deputatul de rang înalt Danylo Hetmantsev.

Update 10:30. Ucraina are un deficit de rachete ghidate antiaeriene, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuriy Ihnat, potrivit Reuters.

Ucraina a consumat o rezervă considerabilă pentru aceste trei atacuri care au avut loc. Este clar că există un deficit de rachete ghidate antiaeriene", a declarat Ihnat la televiziunea ucraineană.

Update 09:30. Polonia a reținut o femeie din Belarus sub suspiciunea de spionaj și de furnizare către serviciile de securitate belaruse de informații despre diaspora din Polonia, a anunțat marți Agenția de Securitate Internă.

”La 20 decembrie 2023, ofițeri ai Agenției de Securitate Internă au reținut un cetățean al Republicii Belarus sub suspiciunea că ar fi spionat pentru serviciul special belarus - Comitetul de Securitate de Stat al Republicii Belarus", a precizat aceasta într-un comunicat.

”Timp de mai multe luni, femeia belarusă a furnizat serviciului sus-menționat informații despre membrii diasporei belaruse ... precum și despre organizațiile care reunesc belaruși și polonezi de naționalitate belarusă". Femeii i-au fost prezentate acuzațiile și a fost plasată în arest preventiv timp de trei luni.

Update 08:30. Într-un incident tragic petrecut în cadrul unui exercițiu militar desfășurat în poligonul militar Kuzminsky din regiunea Rostov, Apărarea antiaeriană rusă a deschis focul asupra propriilor parașutiști aflați în timpul antrenamentelor, ucigând doi soldați.

Ministrul Apărării, Rustem Umierov, a menționat că ministerul, în cooperare cu organele de drept,  se va ocupa de eradicarea corupției din interior: "Sistemul opune rezistență, dar îl vom învinge".

"Auditul intern al Ministerului Apărării și Inspectoratul General al Ministerului Apărării reînnoit au devenit pe deplin operaționale. Acestea au identificat deja multe încălcări. Încălcări în valoare de peste aproximativ 261,6 milioane de dolari care au fost comise în ultimele patru luni. Răspundem la toate cazurile cu mână fermă", spune Rustem Umierov.

Umierov a reamintit că, în decembrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei, în cooperare cu Ministerul Apărării, a eliminat o schemă de corupție care presupunea achiziționarea de muniție pentru Forțele Armate în valoare de aproape aproximativ 39 de milioane de dolari.

"Este un lucru despre care putem vorbi în mod public. Vor mai fi și alte vești care vor urma. În același timp, lucrăm pentru a rezolva problema în mod sistematic: implementăm o nouă arhitectură de achiziții în conformitate cu standardele NATO.

Reconstruim mecanismele de achiziții într-un mod care să nu dăuneze aprovizionării continue cu arme și logistică a Forțelor Armate. De acum înainte, Ministerul Apărării stabilește regulile jocului, modelează politica și controlează licitațiile. Achizițiile sunt efectuate de două agenții speciale”, mai spune ministrul ucrainean.

De asemenea, ministrul a menționat că, datorită schimbărilor de personal de la Agenția de Achiziții pentru Apărare, în ultimele patru luni, aceasta a reușit să economisească aproximativ 91,5 milioane de dolari în toate achizițiile logistice. Aceasta reprezintă aproximativ 20% din suma planificată pentru achiziții, scrie Ukrainska Pravda.

Război în Ucraina, 8 ianuarie 2024 | Atac cu rachete în mai multe orașe ucrainene. Cel puțin patru morți și peste 30 de răniți, anunță Kievul

Război în Ucraina, 7 ianuarie 2024 | Şefa diplomaţiei japoneze face o vizită în Ucraina

Război în Ucraina, 6 ianuarie 2024 | Aviaţia ucraineană a distrus un centru de comandă al ruşilor de la baza aeriană din Crimeea

Război în Ucraina, 5 ianuarie 2024 | Ucraina anunţă că a doborât 21 dintre cele 29 de drone lansate de Rusia în şase regiuni în sud şi centru

Război în Ucraina, 4 ianuarie 2024 | Kievul anunță că peste 6.000 de tancuri rusești au fost distruse în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close