Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 681. Ucraina anunţă că a doborât 21 dintre cele 29 de drone lansate de Rusia în şase regiuni în sud şi centru

Război în Ucraina, ziua 681. Ucraina anunţă că a doborât 21 dintre cele 29 de drone lansate de Rusia în şase regiuni în sud şi centru

Război în Ucraina, ziua 681. Ucraina anunţă vineri că a doborât 21 dintre cele 29 de drone explozive lansate de Rusia în noaptea de joi spre vineri, fără să facă pagube importante.

Război în Ucraina, ziua 681. Ucraina anunţă că a doborât 21 dintre cele 29 de drone lansate de Rusia în şase regiuni în sud şi centru
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Ian 2024   •   19:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina nu confirmă folosirea împotriva sa a unor rachete nord-coreene balistice de către Rusia
  • Ucraina nu poate folosi tancurile americane M1 Abrams din cauza vulnerabilității acestora
  • Ucraina anunţă vineri că a doborât 21 dintre cele 29 de drone explozive lansate de Rusia
  • Autorităţile ruse îi îndeamnă pe locuitorii din Belgorod să-şi securizeze geamurile
  • Autoritățile din Nepal suspendă permisele de muncă pentru Rusia și Ucraina
  • Moscova nu oferă accesul AIEA la centrala nucleară Zaporojie, din "motive de securitate"
  • Armata rusă a distrus 36 de drone ucrainene deasupra Crimeei
  • SUA acuză Rusia că atacă Ucraina cu rachete din Coreea de Nord și vrea să cumpere proiectile Iran
  • Noi bombardamente ucrainene asupra orașului rus Belgorod
  • Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete pentru a ataca Ucraina, potrivit Casei Albe
  • Armata ucraineană a lovit un post de comandă rusesc în Sevastopol, Crimeea
  •  Putin le dă cetățenie rusă străinilor care se înrolează în armata rusă
  • Rusia susține că a dejucat atacul Ucrainei asupra instalațiilor din Crimeea
  • Putin ar putea ataca Europa iarna viitoare 

Update 22:30 - Forţele Aeriene ucrainene anunţă vineri că nu pot confirma în acest stadiu folosirea de către Rusia a unor rachete nord-coreene, după ce Statele Unite au acuzat Moscova că a folosit rachete balistice nord-coreene în atacuri în Ucraina, relatează AFP.

”În acest stadiu, nu avem informaţii despre folosirea unor astfel de rachete”, a anunţat la televiziunea ucraineană un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat.

”Statele Unite au făcut o declaraţie în acest sens. Experţi vor studia epava (rachetei) şi vom putea spune după aceea dacă e aşa sau nu”, a adăugat el.

Update 19:45 - Ucraina nu poate folosi tancurile americane M1 Abrams din cauza vulnerabilității acestora, a comunicat revista Forbes, citată de TASS. Potrivit publicației, tancurile au fost livrate Ucrainei în urmă cu două luni, dar până acum ele nu participă la operațiuni militare. Motivul a fost vulnerabilitatea lor în fața dronelor din cauza blindajului subțire de pe partea superioară și de pe laturi.

Revista Forbes subliniază că "o dronă, chiar și cu o încărcătură antitanc veche, poate penetra această zonă, ucigând sau rănind un membru al echipajului".

Printre variantele posibile pentru consolidarea tancurilor se numără atașarea de blindaj suplimentar pe partea superioară și pe laterale. Însă modernizarea nu este posibilă înainte de venirea sezonul uscat, altfel tancul se va împotmoli în noroi din cauza creșterii greutății. Rămâne un mister ce fac autoritățile ucrainene cu tancurile americane și cărei brigăzi ale Forțelor Armate Ucrainene le-au fost transferate.

Update 19:00 - Ucraina anunţă vineri că a doborât 21 dintre cele 29 de drone explozive lansate de Rusia în noaptea de joi spre vineri, fără să facă pagube importante, iar Rusia anunţă că a respins un nou atac cu drone ucrainene în Crimeea, relatează AFP.

"Apărarea antiaeriană a doborât 21 dintre cele 29 de drone de atac lansate împotriva regiunilor Mîkolaiv, Herson, Dnipro, Cerkasî, Kirovograd şi Hmelniţki", în sudul şi centrul Ucrainei, anunţă pe Telegram Forţele Aeriene ucrainene.

Update 16:40 - Pentru prima dată de la începutul războiului, autorităţile ruse îi îndeamnă pe locuitorii din Belgorod să-şi securizeze geamurile.

Autorităţile locale le-au cerut vineri locuitorilor, pentru prima dată de la începutul războiului, să îşi securizeze ferestrele pentru a se proteja de cioburi în faţa bombardamentelor tot mai dese ale Ucrainei.

"Salvatorii de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă vă recomandă să lipiţi bandă adezivă pe ferestre.

Este o modalitate bună de a vă proteja de unda de explozie: geamul nu se va sparge în cioburi mici", a recomandat Primăria din Belgorod pe contul de Telegram.

Update 14:20 Autoritățile din Nepal au decis să suspende permisele de muncă pentru Rusia și Ucraina după ce mai mulți nepalezi au murit în război, în timp ce luptau pentru armata rusă. Cel puțin 10 soldați nepalezi au fost uciși în timp ce slujeau în armata rusă. Anterior, autoritățile din Nepal le-au cerut rușilor să renunțe la recrutări și să despăgubească familiile victimelor.

Vineri, un oficial nepalez a anunțat că țara a încetat să elibereze permise cetățenilor săi de a lucra în Rusia și Ucraina. Decizia este pe termen nelimitat, potrivit Reuters.

„Acest lucru este pentru siguranța cetățenilor noștri”, a spus Kabiraj Upreti, director la departamentul de ocupare a forței de muncă în străinătate.

Guvernul estimează că până la 200 de cetățeni nepalezi sunt în armata rusă, circa 100 dintre aceștia fiind dispăruți. Soldații nepalezi, numiți Gurkha, sunt cunoscuți pentru curaj și abilitățile lor de luptă și au servit în armatele britanice și indiene.

Lucrătorii nepalezi trebuie să primească permise de muncă de la guvern pentru a ocupa locuri de muncă în străinătate. Milioane de cetățeni nepalezi sunt angajați în domenii civile, în principal în industrie și pe șantierele de construcții din întreaga Asie.

Peste 800 de nepalezi au primit permise de muncă pentru muncă civilă în Rusia în ultimii doi ani, arată datele oficiale, potrivit Mediafax.

Update 13:00 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a primit recent acces în sălile reactoarelor de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie (Zaporijjea) din "motive de securitate", a afirmat vineri Moscova, care ocupă situl de aproape doi ani, informează AFP.

Aflată în mâinile forţelor ruse din martie 2022, centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost afectată de mai multe ori de întreruperi de curent cauzate de lupte, iar armata rusă acuză cu regularitate Ucraina că ameninţă centrala.

Această situaţie precară generează temeri cu privire la un accident nuclear major, în pofida prezenţei de experţi ai AIEA la faţa locului.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev asupra acestui subiect sunt recurente, iar AIEA încearcă să medieze, asigurându-se totodată de securitate la centrală alături de ruşi.

Miercuri, însă, agenţia ONU a deplâns faptul că experţi ai săi nu au primit acces la mai multe zone ale centralei.

"În timpul ultimelor două săptămâni, ei nu au fost autorizaţi să acceadă la sălile reactoarelor de la unităţile 1,2 şi 6", "o premieră", fiind vorba de "incinta unui reactor al unei unităţi oprite", a anunţat agenţia ONU într-un comunicat.

Vineri, un responsabil al agenţiei atomice ruse Rosenergoatom, Renat Karceaa, a justificat această decizie, invocând "măsuri de securitate". "Atunci când compartimentul reactorului este sigilat şi închis, personalul centralei nu poate fi prezent decât în situaţii de urgenţă sau pentru a efectua lucrări de rutină", a afirmat el, citat de cotidianul rus RBK.

"O incintă închisă şi mai ales o incintă sigilată nu este un muzeu sau o zonă de promenadă liberă", a mai spus el.

Centrala Zoporojie se află în oraşul Energodar, lângă fluviul Nipru care face oficiu de linie naturală a frontului între ruşi şi ucraineni. Situl se află de asemenea la 50 de kilometri la sud-vest de oraşul omonim Zaporojie, potrivit Agerpres

Update 11:00 Armata rusă a raportat că, vineri, a interceptat și distrus 36 de drone ucrainene deasupra Crimeei și una care se îndrepta spre regiunea Krasnodar.

"Pe 5 ianuarie, a fost oprită o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist folosind vehicule aeriene fără pilot de tip aeronave asupra obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse.

Sistemele de apărare aeriană aflate în serviciu au distrus și interceptat 36 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene peste teritoriul Republicii Crimeea și un UAV deasupra teritoriului Krasnodar”, a transmis ministerul rus al Apărării,  informează agenția rusă de știri Interfax

Update 09:30 Rusia a atacat Ucraina cu rachete nord-coreene şi vrea să cumpere alte proiectile din Iran. Anunţul a fost făcut de oficialii americani, după ce Rusia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile.

Rapoartele serviciilor secrete americane arată că Phenianul a livrat Moscovei, de la începutul războiului, peste un milion de obuze. De asemenea, Iranul a avut un rol esenţial în război, prin furnizarea de drone de atac Shahed.

"Informațiile noastre indică faptul că Republica Populară Democrată Coreeană a furnizat recent Rusiei lansatoare de rachete balistice și mai multe rachete balistice. La 30 decembrie 2023, forțele rusești au lansat cel puțin una dintre aceste rachete balistice nord-coreene în Ucraina.

Se pare că această rachetă a aterizat pe un câmp deschis din Zaporojie. Iar pe 2 ianuarie, Rusia a lansat mai multe rachete balistice nord-coreene în Ucraina, inclusiv ca parte a atacului său aerian de peste noapte.

De asemenea, am spus public că Rusia încearcă să achiziționeze rachete balistice cu rază scurtă de acțiune de la Iran. În acest moment, nu credem că Iranul a livrat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Cu toate acestea, Statele Unite sunt preocupate de faptul că negocierile rusești pentru a achiziționa rachete balistice cu rază scurtă de acțiune de la Iran avansează în mod activ.

Cel mai eficient răspuns la violențele îngrozitoare ale Rusiei împotriva poporului ucrainean este de a continua să furnizăm Ucrainei capacități vitale de apărare aeriană și alte tipuri de echipamente militare", a transmis John Kirby, National Security Council.

Update 08:00 Oraşul Belgorod din Rusia a fost joi seara ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene, la câteva ore după ce şcolile din regiune au primit ordin să îşi prelungească vacanţa din cauza riscului de noi atacuri, informează AFP.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că cel puţin două persoane au fost rănite în ultimul atac, în timp ce canalele Telegram au difuzat ceea ce păreau a fi imagini cu maşini avariate în oraş.

"Conform datelor preliminare, sunt două victime. Un bărbat a fost rănit de schije în antebraţ, iar celălalt a fost rănit de schije în tibie", a spus el.

"Sistemul nostru de apărare aeriană a operat deasupra oraşului Belgorod şi a districtului său. Zece ţinte aeriene au fost doborâte în timp ce se apropiau de oraş", a adăugat Gladkov.

Deşi Kremlinul încearcă de aproape doi ani să ţină ascunsă de populaţia sa realitatea războiului, atacul asupra oraşului Belgorod din 30 decembrie a arătat că teritoriul rus şi civilii ar putea fi atraşi în conflict. Este cel mai mare număr de morţi din Rusia de pe 24 februarie 2022, dată la care a început invazia Ucrainei: 25 de morţi şi aproximativ o sută de răniţi în acest oraş de 335.000 de locuitori, situat la 50 km de graniţa cu Ucraina.


Belgorod a fost atacat a doua zi după un bombardament masiv al oraşelor ucrainene, soldat cu 55 de morţi, dintre care cel puţin 32 la Kiev, bilanţul cel mai sângeros pentru capitala ucraineană de la începutul războiului.

Joi, după atacurile din zilele precedente, autorităţile regionale din Belgorod au fost nevoite să prelungească vacanţele în şcolile din municipiu şi din localităţile învecinate. În colegiile tehnice şi universităţile situate în localităţile afectate de măsuri s-a recomandat organizarea de sesiuni la distanţă şi, dacă este necesar, prelungirea vacanţei, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin încearcă să convingă Occidentul să abandoneze sprijinul pentru Ucraina şi să înceapă negocieri cu Occidentul, de la care Kievul ar fi exclus, scrie Institutul pentru Studiul Războiului  în cea mai recentă analiză a sa.

Grupul de reflecţie de la Washington consideră că liderul de la Kremlin a reformulat modul în care defineşte războiul ca fiind o luptă împotriva Occidentului, nu a Ucrainei, cu scopul de avea o poziţie mai puternică la masa negocierilor. Putin încearcă să pună Ucraina în poziţia unui pion fără valoare în conflictul Rusia-Occident, strategie menită să mascheze obiectivele expansioniste prin care Moscova încearcă să obţină controlul complet asupra Ucrainei, consideră Institutul pentru Studiul Războiului.

Pentru liderul de la Kremlin, singurul partener de negociere pe pocior de egalitate este Occidentul, în timp ce Ucraina este considerată o cantitate neglijabilă. Toate declaraţiile şi comentariile recente ale preşedintelui rus arată că acesta nu este interesat de negocieri de pace directe cu Kievul.

Putin speră că Occidentul va abandona Ucraina în urma negocierilor, care ar urma să fie dezmembrată sau sau chiar să intre din nou în sfera de influenţă rusă.

Război în Ucraina, 4 ianuarie 2024 | Kievul anunță că peste 6.000 de tancuri rusești au fost distruse în Ucraina

Război în Ucraina, 3 ianuarie 2024 | Norvegia va trimite două avioane F-16 în Danemarca, pentru pregătirea piloților ucraineni

Război în Ucraina, 2 ianuarie 2024 | Volodimir Zelenski, avertisment pentru NATO şi Uniunea Europeană: "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!"

Război în Ucraina, 1 ianuarie 2024 | Un muzeu din Ucraina, lovit de resturi de dronă. Clădirea a luat foc

Război în Ucraina, 31 decembrie 2023 | Rusia anunță că a lovit Ucraina ca răspuns la atacul din Belgorod. Țintele civile, negate de ruși 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close