Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 679. Norvegia va trimite două avioane F-16 în Danemarca, pentru pregătirea piloților ucraineni

Război în Ucraina, ziua 679. Norvegia va trimite două avioane F-16 în Danemarca, pentru pregătirea piloților ucraineni

Război în Ucraina, ziua 679. Autoritățile din Norvegia au anunțat că vor trimite două avioane F-16 în Danemarca, pentru a contribui la pregătirea piloților ucraineni.

Război în Ucraina, ziua 679. Norvegia va trimite două avioane F-16 în Danemarca, pentru pregătirea piloților ucraineni
Sursa foto: Getty Images I Stocktrek
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Ian 2024   •   14:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Premierul polonez Donald Tusk, avertisment sumbru: "Rusia poate ataca Europa în câțiva ani" 
  • Experţii AIEA nu au fost lăsaţi să intre în sălile unor reactoare nucleare de la centrala Zaporojie
  • Fermierii polonezi vor relua blocarea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina
  • Kievul afirmă că Rusia a pierdut 361.500 de soldaţi de la începutul războiului
  • Rusia și Ucraina au făcut un schimb de prizonieri de război după medierea Emiratelor Arabe Unite
  • Vladimir Putin încearcă să convingă Occidentul să trădeze Ucraina
  • Moscova anunţă că numărul răniţilor de la Belgorod creşte la 11 după atacul de la Kiev
  • UE adoptă sancțiuni împotriva celui mai mare producător rus de diamante
  • Ucraina a lansat noi atacuri cu drone și rachete pe teritoriul Rusiei
  • Norvegia va trimite două avioane de luptă F-16 în Danemarca, pentru pregătirea piloților ucraineni
  • Rishi Sunak l-a asigurat pe Zelenski că Regatul Unit va continua să sprijine Ucraina și în 2024
  • Occidentul trebuie să livreze Kievului rachete cu rază lungă, pentru recentele atacuri ruse, crede Polonia
  • ONU cere măsuri imediate de reducere a conflictului dintre Moscova și Kiev
  • Rusia suferă pierderi masive în Ucraina.
  • Un general NATO din Germania confirmă cifrele dezastruoase
  • Volodimir Zelenski: "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!"
  • Un mort și 44 de răniți după bombardamentele de la Harkov
  • Ucraina cere întăriri Occidentului după atacurile masive ale Rusiei
  • 72 dintre cele 99 de rachete lansate de Rusia au fost doborâte, afirmă comandantul armatei ucrainene
  • Explozii puternice în Kiev. Mai multe zone au rămas fără electricitate
  • Alertă aeriană în toată Ucraina. Rusia a ridicat de la sol 16 bombardiere

Update 22:00 Premierul polonez Donald Tusk, avertisment sumbru: "Rusia poate ataca Europa în câțiva ani" 

Rusia poate ataca Europa în câțiva ani dacă țările din Uniunea Europeană nu trag concluzii din restructurarea economiei ruse pe linii militare și nu își întăresc dramatic capacitățile industriei de apărare, a avertizat miercuri premierul polonez Donald Tusk, citat de Ukrinform.

Donald Tusk a făcut comentariul în cadrul unei conferințe de presă pe care a organizat-o pentru a discuta despre incidentul de la finele anului trecut, când Polonia a informat NATO că un obiect neidentificat i-a încălcat din nou spațiul aerian.

Update 21:00. Experţii AIEA nu au fost lăsaţi să intre în sălile unor reactoare nucleare de la centrala Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat miercuri că nu a avut acces în sălile mai multor reactoare de la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), aflată sub controlul Rusiei şi care a fost afectată de întreruperi repetate de curent.

Update 20:00 Fermierii polonezi vor relua blocarea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Fermierii polonezi vor relua de joi blocarea punctului de trecere a frontierei Medyka cu Ucraina, au declarat liderii protestatarilor pentru agenţia de presă de stat PAP, în timp ce premierul Donald Tusk a încercat să dezamorseze disputa, notează Reuters.

Update 19:00 Kievul afirmă că Rusia a pierdut 361.500 de soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 361.500 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene. Acest număr include 680 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.990 de tancuri, 11.107 vehicule blindate de luptă, 11.391 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.546 de sisteme de artilerie, 945 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 629 de sisteme de apărare aeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere, 6.748 de drone, 23 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Update 18:00 Rusia și Ucraina au făcut un schimb de prizonieri de război după medierea Emiratelor Arabe Unite

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că 248 de prizonieri de război ruși au fost returnați din Ucraina, în urma unor negocieri "complexe” care au implicat medierea Emiratelor Arabe Unite. De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat separat că peste 200 de prizonieri ucraineni au fost returnați din Rusia. Cele două țări au mai făcut anterior schimburi de prizonieri în diferite momente pe parcursul celor 22 de luni de război, potrivit Reuters.

Update 17:00. Vladimir Putin încearcă să convingă Occidentul să trădeze Ucraina

Grupul de reflecţie cu sediul în SUA susţine că Putin a reformulat în mod deliberat războiul pe plan intern şi internaţional ca fiind o luptă împotriva Occidentului şi nu a Ucrainei, ceea ce îi oferă o mână mai puternică la masa negocierilor.

"Probabil că Putin încadrează în mod deliberat şi fals Ucraina ca fiind un pion fără acţiune în conflictul Rusia-Occident pentru a-şi masca obiectivele sale expansioniste şi maximaliste de a stabili un control rusesc complet şi efectiv asupra Ucrainei", a declarat think-tank-ul în ultima sa actualizare, potrivit Mediafax. 

Update 16:00 Moscova anunţă că numărul răniţilor de la Belgorod creşte la 11 după atacul de la Kiev

Numărul răniţilor după atacul forţelor ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a crescut la 11, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viacheslav Gladkov, potrivit agenţiei de presă Russian Press "Tass”, citat de Mediafax. 

Anterior, guvernatorul a vorbit şi despre un bărbat ucis în timp ce călătorea într-o maşină.

Update 15:00 Uniunea Europeană (UE) a anunţat, miercuri, că a adoptat sancţiuni împotriva celui mai mare producător rus de diamante, grupul public Alrosa, şi a directorului său general, în cadrul unui pachet de măsuri adoptat în decembrie ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, informează AFP şi Reuters.

Cele 27 de state membre au adăugat Alrosa, cel mai mare producător de diamante din lume, şi pe patronul său Pavel Marinîcev pe lista lor neagră a entităţilor şi persoanelor aflate sub incidenţa acestor sancţiuni, care prevăd în special îngheţarea activelor şi o interdicţie de şedere în UE.

Potrivit UE, Alrosa, care produce 90% dintre diamantele ruse, "constituie o parte importantă a unui sector economic ce furnizează venituri substanţiale guvernului" rus.

Sancţiunile europene privind diamantele naturale sau sintetice şi bijuteriile au intrat în vigoare pe 1 ianuarie. Cele ce vizează diamantele ruse prelucrate în ţări terţe vor intra în vigoare în septembrie.

Acesta este cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Moscova este acuzată că îşi finanţează o parte din războiul său împotriva Ucrainei datorită comerţului profitabil cu diamante, care reprezintă o cifră de afaceri de circa patru-cinci miliarde de dolari pe an.

Belgia a renunţat la reticenţele sale cu privire la aceste sancţiuni, decise de ţările din G7, şi a propus soluţii, în special prin intermediul unui sistem de urmărire pentru a le face eficiente fără a penaliza propria industrie, una înfloritoare la Anvers, în nord-vestul ţării, potrivit Agerpres.

Update 14:00 Oficialii ruşi spun că oraşul de frontieră Belgorod, unde 25 de persoane au fost ucise sâmbătă, a fost atacat din nou.

În Sevastopol, o rachetă ucraineană a fost doborâtă desupra portului.

Guvernatorul regiunii a transmis că mai multe drone au fost distruse, nefiind raportate victime.

Update 12:50 Autoritățile din Norvegia au anunțat că vor trimite două avioane F-16 în Danemarca pentru a contribui la pregătirea piloților ucraineni, potrivit Sky News.

Piloții vor avea nevoie de o pregătire extinsă pe avioanele fabricate în SUA, pe care ucrainenii le-au cerut încă de la începutul războiului. Norvegia a anunțat anul trecut că se va alătura Danemarcei, Țărilor de Jos și altora pentru a dona avioane Ucrainei.

Ministrul norvegian al apărării, Bjoern Arild Gram, a declarat că 10 instructori au fost trimiși deja în Danemarca. Forțele aeriene norvegiene renunță la avioanele F-16 pe care le înlocuiește cu noul model F-35, potrivit Mediafax.

Update 10:50  Prim-ministrul britanic Rishi Sunak l-a asigurat marţi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o discuţie la telefon, că Regatul Unit "va continua să sprijine ferm Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii şi ocupaţiei, de-a lungul întregului an 2024 şi pe viitor", după noi atacuri ruse, informează AFP.

În timpul convorbirii lor telefonice, Rishi Sunak "a subliniat eforturile desfăşurate de Regatul Unit pentru a aduce un sprijin militar şi diplomatic Ucrainei, în special prin noi livrări" de arme, a anunţat Downing Street într-un comunicat.

Prim-ministrul britanic "a prezentat de asemenea condoleanţe tuturor ucrainenilor ucişi şi răniţi în loviturile aeriene barbare întreprinse de Rusia în timpul perioadei de Crăciun".

Rusia a recurs din nou, marţi dimineaţa, la atacuri "masive" împotriva Ucrainei, ucigând cel puţin cinci civili şi rănind 119 de persoane, în principal la Kiev şi Harkov, potrivit autorităţilor ucrainene, care cer aliaţilor lor occidentali un ajutor militar sporit.

Aceste atacuri intervin la o zi după ameninţarea lui Vladimir Putin de a "intensifica" bombardamentele ruse asupra Ucrainei, ca represalii la un atac asupra Belgorodului, care a avut loc sâmbătă şi care s-a soldat cu 25 de morţi. Atacul asupra oraşului rus a avut loc la rândul său după o serie de lovituri întreprinse cu o zi înainte asupra Ucrainei, soldate cu circa 40 de morţi, dintre care 17 în capitala ucraineană Kiev.

Potrivit Downing Street, cei doi lideri au abordat totodată în convorbirea lor telefonică "cele mai recente evoluţii ale conflictului, în special progresele realizate în Marea Neagră şi succesul apărării aeriene ucrainene, întărită de rachetele sol-aer furnizate de Regatul Unit".

Londra a anunţat vineri că trimite circa 200 de rachete antiaeriene Ucrainei, pentru a întări apărarea acestei ţări, îndemnându-i pe aliaţi "să-şi dubleze eforturile" pentru a sprijini militar Kievul.

De la începutul anului, Regatul Unit a trimis în Ucraina tancuri de luptă Challenger 2, trei baterii de tunuri de artilerie AS-90 şi sute de vehicule blindate şi rachete de croazieră Storm Shadow, precum şi drone de atac cu rază de acţiune lungă.

Ajutorul militar britanic acordat Ucrainei se cifrează la un total de 4,6 miliarde de lire (5,3 miliarde de euro), potrivit Agerpres

Update 10:00 Occidentul ar trebui să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei şi să livreze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune, ca răspuns la cele mai recente bombardamente ale Moscovei asupra Ucrainei, a declarat, miercuri, ministrul polonez al afacerilor externe Radoslaw Sikorski, informează Reuters.

Rusia a lovit marţi două oraşe mari din Ucraina, într-un nou val de atacuri aeriene care au ucis cel puţin cinci civili şi au generat apeluri către Occident pentru a oferi mai mult sprijin militar Kievului.

"Trebuie să răspundem la cel mai recent atac asupra Ucrainei în limba pe care o înţelege Putin: prin înăsprirea sancţiunilor, astfel ca el să nu poată produce noi arme cu componente furate, şi prin livrarea de rachete cu rază lungă Kievului, care să-i permită să elimine siturile de lansare şi centrele de comandă", a scris Sikorski pe platforma socială X, fosta Twitter.

Rusia a lansat marţi dimineaţă 99 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, dintre care 72 au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană. Noile atacuri au fost denunţate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că este vorba de o campanie "de teroare rusă", potrivit Agerpres.

Update 08:10 Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a îndemnat, marţi, la o reducere imediată a ostilităţilor dintre Rusia şi Ucraina, relatează AFP.

Lovituri mortale au lovit marţi blocuri de locuinţe din Ucraina şi o regiune frontalieră rusă, în timp ce valuri de atacuri aeriene au rănit zeci de persoane şi au determinat Kievul să ceară Occidentului accelerarea livrărilor de arme.

"Escaladarea ostilităţilor este alarmantă, zeci de civili au fost ucişi în Ucraina şi Rusia. Dreptul internaţional umanitar interzice atacurile fără discernământ şi atacurile împotriva instalaţiilor civile", a declarat Biroul ONU pentru Drepturile Omului pe reţeaua socială X, fostă Twitter.

Volker Türk îndeamnă la măsuri imediate de detensionare, de protecţie a civililor şi de respectare a dreptului internaţional", potrivit sursei.

Bombardamentele, în principal asupra Kievului şi nord-estului oraşului Harkov, au avut loc la mai puţin de 24 de ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a promis că va intensifica loviturile aeriene în urma unui atac ucrainean fără precedent asupra oraşului rus Belgorod, potrivit Agerpres.

Fostul comandant NATO, amiralul James Stavridis, a prezis că președintele rus Vladimir Putin va sfârși ca Nicolae al II-lea, ultimul țar al Rusiei. La începutul acestei luni, presa rusă a relatat că Putin, care se afl la putere de peste două decenii, fie ca şef de stat, fie ca prim-ministru, va participa din nou la alegerile prezidenţiale şi va fi candidat independent. Funcția vine cu un mandat de șase ani. Vestea candidaturii liderului rus vine în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022, se apropie de al doilea an.

Rusia suferă pierderi enorme în oameni şi echipamente în războiul în Ucraina, a afirmat un înalt responsabil militar de la Berlin într-un interviu acordat cotidianului german Süddeutsche Zeitung. Declaraţia generalului-maior Christian Freuding, consilier al ministrului german al Apărării, Boris Pistorius, şi responsabil pentru sprijinul pentru Kiev în cadrul Bundeswehr, vine într-un moment în care forţele Kievului traversează o perioadă dificilă după eşecul contraofensivei lansate în timpul verii şi a încetării sprijinului militar american ca urmare a tensiunilor politice de la Washington. Afirmaţiile generalului vin să confirme o evaluare a serviciilor de informaţii americane, declasificată pe 12 decembrie, potrivit căreia 315.000 soldaţi ruşi au fost răniţi sau ucişi de la începutul invaziei în Ucraina în februarie 2022.

Război în Ucraina, 2 ianuarie 2024 | Volodimir Zelenski, avertisment pentru NATO şi Uniunea Europeană: "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!"

Război în Ucraina, 1 ianuarie 2024 | Un muzeu din Ucraina, lovit de resturi de dronă. Clădirea a luat foc

Război în Ucraina, 31 decembrie 2023 | Rusia anunță că a lovit Ucraina ca răspuns la atacul din Belgorod. Țintele civile, negate de ruși 

Război în Ucraina, 30 decembrie 2023 | Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra oraşului Belgorod

Război în Ucraina, 29 decembrie 2023 | NATO monitorizează situația din Polonia, după ce o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian al țării | Stoltenberg: ”NATO rămâne vigilentă”

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close