Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 675. Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra oraşului Belgorod

Război în Ucraina, ziua 675. Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra oraşului Belgorod

Război în Ucraina, ziua 675. Ucraina răspunde Rusiei după atacurile masive de vineri. Armata ucraineană lansează în mod constant lovituri în Rusia, în special în regiuni foarte apropiate de teritoriul său. Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra oraşului Belgorod.

Război în Ucraina, ziua 675. Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra oraşului Belgorod
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Dec 2023   •   20:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra oraşului Belgorod
  • Polonezii nu au găsit resturile rachetei care a intrat în spațiul aerian al țării venind din Ucraina
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a fost "informat" în legătură cu atacul ucrainean asupra oraşului Belgorod
  • Peste 100 de persoane au fost rănite în urma atacurilor armatei ucrainene asupra regiunii Belgorod, anunţă Ministerul rus pentru Situații de Urgență
  • Atacuri ucrainene în Rusia: Cel puţin patru morţi, transmit autorităţile locale
  • Bilanțul celor uciși de atacul aerian rusesc masiv de vineri a ajuns la 39 de morți
  • Ministerul britanic al Apărării: În 2023, numărul mediu al pierderilor rusești din Ucraina a crescut cu aprox. 300/zi față de 2022
  • Polonia a trimis 500 de soldați să caute urme ale rachetei ce i-a încălcat vineri spațiul aerian
  • Moscova afirmă că 32 de drone ucrainene au fost doborâte în timpul nopţii după atacuri ruse masive
  • O lovitură ucraineană face un mort în Rusia
  • Atacul aerian al Rusiei asupra Ucrainei atrage critici la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU
  • Ucraina vrea o reuniune de urgență la Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu recentul atac masiv al Rusiei
  • Zelenski: Este crucial ca lumea să răspundă la o nouă manifestare a terorii
  • Ministerul ucrainean de Interne anunță 30 de morți și peste 160 de răniți în atacul de vineri
  • Marea Britanie anunță furnizarea a sute de rachete antiaeriene Ucrainei după un atac masiv al Rusiei
  • NATO monitorizează situația din Polonia, după ce o rachetă rusească pare să fi pătruns în spațiul aerian al țării.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe Volodimir Trush, recentul șef al administrației de stat din regiunea Ternopil (OSA)

Update 22:10 - Cel puţin opt persoane au fost rănite sâmbătă într-un atac rus în centrul oraşului Harkov, fiind lovite o instituţie medicală, blocuri de apartamente şi alte locaţii civile, a declarat guvernatorul regional, relatează Reuters.

"Medicii oferă asistenţă celor opt victime în acest moment, toate au fost spitalizate", a precizat Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov, într-o postare pe Telegram.

"Ocupanţii au lovit partea centrală a oraşului Harkov", a spus el, adăugând că "infrastructura exclusiv civilă" a fost afectată.

Update 21:40 - Guvernatorul regiunii ucrainene Harkov susține că sâmbătă, rușii au atacat o instituție medicală și mai multe clădiri civile rănind cel puțin opt oameni, potrivit Reuters.

Un atac asupra centrului orașului Harkov a rănit sâmbătă opt persoane. Acesta a lovit o instituție medicală, clădiri de apartamente și alte obiective civile, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov.

"Medicii oferă asistență la opt victime în acest moment, toate spitalizate. Ocupanții au lovit partea centrală a orașului Harkov", a anunțat Oleh Synehubov pe Telegram, adăugând că a fost afectată "exclusiv infrastructura civilă".

Aceasta a inclus "o instituție medicală, clădiri rezidențiale cu mai multe apartamente, magazine și alte locuri publice, transporturi", a adăugat guvernatorul.

Update 20:00 - Rusia a anunţat că a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul lansat sâmbătă în oraşul Belgorod soldat cu cel puţin 14 morţi şi pe care îl atribuie Ucrainei, relatează Reuters şi AFP.

"Am cerut o reuniune a Consiliului de Securitate privind Belgorod pentru ora 15:00, ora New York-ului", 20:00 GMT, a declarat adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, pe Telegram.

"Atacul terorist de la Belgorod va face obiectul unor proceduri în cadrul Consiliului de Securitate al ONU - Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate", a afirmat, de asemenea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova citată de agenţia de presă rusă RIA.

Update 19:45 - Autoritățile din Polonia au anunțat sâmbătă că nu au găsit resturile rachetei care a intrat în spațiul aerian al țării venind din Ucraina. Echipele de pe teren au fost retrase.

Polonezii au încheiat sâmbătă căutările la sol, potrivit Reuters. Armata poloneză au anunțat că nu au fost găsite părți ale unei presupuse rachete rusești care ar fi încălcat spațiul aerian al țării vineri dimineața.

"La ora 15:00 (14:00 GMT), inspecția zonei desemnate a fost finalizată... Rezultatul căutării a fost negativ. Activitățile militare au fost finalizate și nu plănuim alte verificări pe teren", a transmis comandamentul operațional al armatei poloneze pe platforma X.

Update 18:35 - Preşedintele rus Vladimir Putin a fost "informat" în legătură cu atacul ucrainean asupra oraşului Belgorod, care s-a soldat sâmbătă cu cel puţin 14 morţi, între care doi copii, şi 108 răniţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după lovituri masive asupra teritoriului ucrainean soldate cu 39 de morţi, relatează AFP.

"Preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre atacul armatei ucrainene asupra unor cartiere rezidenţiale din Belgorod", un oraş apropiat de graniţă, a precizat Dmitri Peskov, potrivit agenţiilor ruse.

"Conform ultimelor informaţii, 12 adulţi şi doi copii au murit la Belgorod", a indicat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă pe Telegram, adăugând că "108 persoane, între care 15 copii, au fost rănite".

Update 18:10 - 14 persoane, printre care și un copil, au fost ucise, iar alte 108 au fost rănite în urma atacurilor armatei ucrainene asupra regiunii Belgorod sâmbătă, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

Guvernatorul regional, Viacheslav Gladkov, a scris pe Telegram că o zonă rezidențială a fost lovită și a îndemnat toți locuitorii să se mute în adăposturi antiaeriene.

Update 17:20 - Patru persoane, între care trei copii, şi-au pierdut viaţa şi altele au fost rănite în mai multe atacuri ale armatei ucrainene în două regiuni ruseşti de la graniţa cu Ucraina, au declarat sâmbătă autorităţile locale, la o zi după un val de atacuri masive ruseşti pe teritoriul ucrainean, relatează AFP.

"Doi copii", ale căror vârste nu au fost precizate, au fost ucişi în centrul oraşului Belgorod, a declarat guvernatorul local Viacheslav Gladkov pe Telegram, adăugând că atacul s-a soldat, de asemenea, cu răniţi.

Anterior, el a anunţat că într-un atac lansat în cursul nopţii asupra unei clădiri rezidenţiale a fost ucis un bărbat şi alte patru persoane au fost rănite.

Sistemul de alimentare cu apă al oraşului a fost, de asemenea, deteriorat, a spus Viacheslav Gladkov.

Update 16:50 - Rusia a fost criticată dur în Consiliul de securitate al ONU după atacul devastator. Bilanțul celor uciși de atacul aerian rusesc masiv de vineri a ajuns la 39 de morți.

Update 15:00 Bilanțul celor uciși de atacul aerian rusesc masiv de vineri a ajuns la 39 de morți, a spus sâmbătă Zelenski.

„Operațiunile de intervenție în urma atacului rusesc de ieri continuă. Aproape 120 de orașe și sate au fost afectate, iar sute de obiecte civile au suferit daune”, a scris el pe X.

Update 13:00 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al Apărării:

  • În cursul anului 2023, numărul mediu zilnic al pierderilor rusești (morți și răniți) din Ucraina a crescut cu aproape 300 pe zi față de 2022. 
  • Creșterea mediei zilnice, conform datelor raportate de autoritățile ucrainene, reflectă aproape cu siguranță degradarea forțelor Rusiei și tranziția sa către o armată de masă de calitate inferioară după „mobilizarea parțială" a rezerviștilor din septembrie 2022. 
  • Probabil că Rusia va avea nevoie de cinci până la zece ani pentru a reconstrui o structură de unități militare cu un nivel ridicat de pregătire și experiență. 
  • Dacă pierderile continuă în ritmul actual pe parcursul anului viitor, până în 2025, Rusia va ajunge la peste jumătate de milion de militari uciși sau răniți în trei ani de război. Spre comparație, în cei nouă ani de război sovieto-afgan, URSS a pierdut 70.000 de militari.

Update 11:30 Polonia a reluat sâmbătă operațiunea de căutare de elemente ale unei presupuse rachete rusești, care i-ar fi încălcat spațiul aerian vineri dimineață, a anunțat armata poloneză, potrivit Reuters.

„Informăm că pe 30 decembrie... va fi efectuată o căutare la sol în voievodatul Lublin pentru posibile elemente ale obiectului care a încălcat ieri spațiul aerian polonez", a anunțat comandamentul operațional al armatei poloneze pe platforma de socializare X.

„Scopul căutării este de a confirma cu certitudine că niciun element al obiectului nu a rămas pe teritoriul polonez", a adăugat acesta.

Oficialii militari polonezi au spus vineri că obiectul a părăsit spațiul aerian al țării la trei minute după ce a intrat din direcția frontierei cu Ucraina. 

Aproximativ 480 de soldați ai Forțelor de Apărare Teritorială urmează să ia parte la căutări în apropierea orașului Zamosc din sud-estul Poloniei, a precizat comandamentul operațional.

Update 10:00 În noaptea care a urmat celui mai mare asalt asupra Ucrainei de la începutul războiului, armata rusă a doborât 32 de drone ucrainene deasupra regiunii Moscovei şi altor zone ale Federaţiei Ruse, au anunţat sâmbătă dimineaţa oficiali ai forţelor de apărare ruse, informează dpa.

Dronele cu aripă fixă au fost interceptate de forţele de apărare ruse deasupra regiunilor Briansk, Oriol şi Kursk din vestul Rusiei, lângă frontiera cu Ucraina, precum şi deasupra regiunii Moscovei, a precizat Ministerul Apărării rus într-un mesaj pe Telegram.

Atacurile cu drone aparent ucrainene au survenit după valuri de atacuri ruse asupra unor oraşe ale Ucrainei, soldate cu cel puţin 31 de morţi şi 152 de răniţi, în ceea ce oficiali de la Kiev au descris vineri ca fiind cel mai mare atac cu drone şi rachete asupra teritoriului ucrainean de la declanşarea războiului, în urmă cu 22 de luni.

În timp ce atacurile ucrainene cu drone asupra teritoriul rus sunt o caracteristică recurentă a conflictului, numărul de victime şi distrugerile rămân mult mai mari de partea ucraineană.

Update 09:00 O lovitură ucraineană asupra unei bloc de locuinţe a făcut un mort la Belgorod, a anunţat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă Viaceslav Gladkov, guvernatorul acestei provincii ruseşti de lângă frontiera cu Ucraina, relatează AFP.

Racheta a provocat moartea unui bărbat şi a rănit alte patru persoane, a precizat sursa, adăugând că sistemul de alimentare cu apă al oraşului a fost avariat.

Ministerul rus al Apărării a făcut cunoscut că sistemele de apărare aeriană au distrus un total de 13 rachete deasupra regiunii.

Guvernatorul provinciei Briansk, situată la vest de Belgorod, Aleksandr Bogomaz, a raportat, la rândul său, distrugerea unei "aeronave de tip dronă" deasupra capitalei.

Belgorod se află la 80 de kilometri nord de oraşul ucrainean Harkov, care a fost puternic lovit de forţele ruse vineri dimineaţă, potrivit autorităţilor ucrainene.

În total, cel puţin 30 de persoane au fost ucise şi peste 160 au fost rănite vineri în Ucraina într-o vastă serie de lovituri în toată ţara, potrivit Kievului. 

Update 08:00 Rusia a atras critici dure în Consiliul de Securitate al ONU pentru lansarea unor atacuri masive cu rachete și drone împotriva Ucrainei, după ce Kievul și susținătorii săi au cerut o reuniune urgentă a organismului, transmite Reuters.

Vineri, loviturile rusești pe teritoriul Ucrainei au ucis 31 de civili și au rănit alți peste 160, în cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului în februarie 2022, potrivit oficialilor, iar Polonia a anunțat că o rachetă rusă pare să fi zburat în spațiul său aerian înainte de a se întoarce în Ucraina.

„În mod tragic, anul 2023 se încheie așa cum a început - cu violențe devastatoare împotriva poporului ucrainean”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, Khaled Khiari, după ce a informat Consiliul cu privire la atacuri.

„Încă o dată, ucrainenii sunt forțați să își petreacă sărbătorile căutând adăpost, curățând molozul și îngropând morții, în mijlocul unor temperaturi scăzute”, a adăugat el.

Majoritatea membrilor consiliului, inclusiv Statele Unite, Franța și Marea Britanie, au condamnat atacurile asupra Ucrainei.

Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, nu a condamnat atacurile și a făcut apel la o „soluție politică” pentru războiul din Ucraina.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzya, a declarat că Rusia a lansat atacuri doar asupra infrastructurii militare din Ucraina și că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei sunt responsabile pentru victimele civile.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric, într-un comunicat.

„Atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile încalcă dreptul umanitar internațional, sunt inacceptabile și trebuie să înceteze imediat”, a declarat Dujarric.

Update 00:00 Ucraina, alături de alte treizeci și două de state, a solicitat președinției Consiliului de Securitate al ONU "să convoace o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a aborda atacul cu rachete și drone al Rusiei împotriva Ucrainei, care s-a soldat cu multiple victime civile și cu distrugeri grave ale infrastructurii civile".

În noaptea de 28-29 decembrie, Rusia a lansat un atac pe scară largă asupra Ucrainei. Au fost lovite Kiev, Harkov, Dnipro, Odesa, Lviv, Zaporizhzhia și alte orașe.

Potrivit celor mai recente informații, atacul masiv al Rusiei s-a soldat cu cel puțin 30 de morți și peste 160 de răniți.

Război în Ucraina, 29 decembrie 2023 | NATO monitorizează situația din Polonia, după ce o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian al țării | Stoltenberg: ”NATO rămâne vigilentă”

Război în Ucraina, 28 decembrie 2023 | Ucraina poate produce mai mult armament decât poate comanda Ministerul Apărării | Politician: ”Nu mai vrem să fim victime ale circumstanțelor, ca în cazul SUA”

Război în Ucraina, 27 decembrie 2023 | Înfrângere pentru Ucraina. Orașul Mariinka nu mai există

Război în Ucraina, 26 decembrie 2023 | Rușii pierd până la 400 de persoane pe zi lângă Avdiivka. ”S-au predat nu doar cu bucurie, ci aproape fără luptă”

Război în Ucraina, 25 decembrie 2023 | ”Întunericul va pierde în cele din urmă”, spune Zelenski în mesajul de Crăciun

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close